Veedol terug in Europa • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Veedol terug in Europa

(JULI 2015) – Veedol motorolie is een bekende naam in de wereld van smeermiddelen. Toch zal de naam vooral bekend zijn bij de oudere generaties. Maar Veedol is terug op de kaart. Vanuit Amsterdam opereert Veedol International om de Europese markt op te gaan. Naast motoroliën voor de personenwagensector en smeermiddelen voor de industrie, biedt het bedrijf een specifieke range aan Heavy Duty smeermiddelen voor de transportsector.

Bijna iedereen kent wel de T-Ford, de Graf Zeppelin, de Mercedes-Benz C111 dieselrecord auto en de Space Shuttle Columbia, USA. Allemaal hebben ze één ding gemeen, ze werden gesmeerd met Veedol producten. “Het merk Veedol heeft een lange geschiedenis met diverse hoogtepunten, maar ook diverse overnames”, legt Arijit Chatterjee uit, general manager van Veedol International. “Het merk Veedol werd in 1913 geïntroduceerd door Tide Water Oil Company in de Verenigde Staten. In 1951 neemt Getty Oil de volledige controle over van de Tide Water Oil Company. Begin jaren zeventig verkoopt Getty Oil alle Veedol activiteiten aan Burmah Oil voor het Midden-Oosten. Dit bedrijf gaat Veedol verkopen naast het eigen merk Castrol. In 1986 verkrijgt Burmah Castrol alle wereldwijde rechten voor de Veedol producten, met uitzondering van India. In het jaar 2000 koopt British Petroleum (BP) Burmah Oil. BP is op dat moment eigenaar van meerdere oliemerken en besluit om in 2010 verder te gaan zonder Veedol. In 2011 wordt Veedol International gekocht door Tide Water Oil in India. Dit bedrijf is in 1928 opgericht om de Veedol producten in India te verkopen. Dus eigenlijk is hiermee de cirkel rond.”

Productdatabase opbouwen

Eind 2013 is in Amsterdam Veedol International opgericht. “Vlak daarna is Veedol Deutschland opgericht, omdat het merk in Duitsland één van de grote spelers was”, verduidelijkt Chatterjee. “Veedol Deutschland valt helemaal onder Veedol International. Wel zijn we in Duitsland al wat verder en hebben we al een aantal distributeurs binnen kunnen halen. Ook op de Poolse en Turkse markt zijn we inmiddels actief.” Een verdere uitrol over Europa gaat de komende jaren gebeuren. Inmiddels voldoen alle smeerolieproducten aan de vele Europese en OEM-specificaties, waarbij Veedol ook een heleboel eigen OEM-approvals heeft behaald op verschillende producten. “Dat is ontzettend veel werk geweest”, legt Michael de Vries uit. De Vries is manager Sales bij Veedol International, en hij is de afgelopen tijd TTM2015_0708_39_DossierAfterMarket_Veedol_foto2_Kaderstukvoornamelijk druk geweest met alle marketinggerelateerde zaken, van labels tot en met de website. De productrange van Veedol is breed: motorolie voor personen- en bestelwagens, HD-motorolie voor vrachtwagens, smeerolie voor (automatische) transmissies, vetten en hydraulische oliën. Alle producten voldoen aan de Europese normen en op de Veedol website zijn alle productdatasheets en material safety datasheets te vinden. De Vries toont de documentatie voor de HD smeermiddelen, waaronder een complete lijst met alle truck- en dieselmotormerken, de varianten daarvan, verschillende bouwjaren en welke motoroliën daar allemaal bij horen. “Dat hebben we nu aardig op de rit. Nu kunnen we ons bezig gaan houden met het opzetten van een distributienetwerk. Dat zal binnen nu en enkele maanden bekend gaan worden. Wie de website (veedol.com) in de gaten houdt, ziet vanzelf waar en wanneer onze producten te koop zijn.”

Veedol HD

De productrange van Veedol voor de transportmarkt (Heavy Duty) is zeer uitgebreid. Bovenaan staat de Maratron serie. Deze premium motorolie is er als 5W-30 voor onder andere Euro 4-, 5- en 6-motoren en als 10W-40 voor Euro 4- en 5-motoren. Beide smeeroliën zijn geschikt voor motoren met of zonder katalysator en/of roetfilters. Ze zijn alleen geschikt voor dieselbrandstof met een zeer laag zwavelgehalte. Ietsje lager op de ladder staat de Max-Pro serie met diverse viscositeiten. Deze middelen zijn bestand tegen langere verversingsintervallen. Deze serie motorolie kan, afhankelijk van het type, gebruikt worden in Euro 2 tot en met Euro 6 en zowel in onroad als offroad trucks. Tot slot biedt Veedol ook nog de Diesel Star range aan. Een meer universele motoroliereeks die bijvoorbeeld in gemixte wagenparken goed gebruikt kan worden. Ook niet onbelangrijk is de smering van transmissies en differentiëlen. Ook daar biedt Veedol de nodige producten aan.

Auteur: Paul Quaedvlieg

Dit artikel werd eerder gepubliceerd in TTM.nl magazine van juli/augustus 2015. Feiten, namen, omstandigheden en andere details waren correct ten tijde van deze eerste publicatie. De redactie beseft dat deze in de tussentijd veranderd kunnen zijn. Hier kunnen echter geen rechten aan worden ontleend.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer