Veel trucks illegaal in milieuzone Amsterdam • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Veel trucks illegaal in milieuzone Amsterdam

Bijna een derde van de vrachtwagens die de afgelopen twee weken in de Amsterdamse milieuzone zijn gecontroleerd, was in overtreding. Dat blijkt uit de eerste resultaten, liet een woordvoerder van de gemeente gisteren weten. Tot nu toe ondergingen 213 vrachtwagens een controle.

stadsdistributieMinister Jacqueline Cramer (VROM) en de Amsterdamse milieuwethouder Marijke Vos openden de milieuzone voor vrachtwagens op 9 oktober. Sindsdien controleren zogeheten bijzondere opsporingsambtenaren het vrachtvervoer in het hele gebied binnen de ringweg A10, op stadsdeel Noord en enkele bedrijventerreinen na.

De 62 overtreders (29 procent) kwamen er nu nog goed mee weg. Ze kregen een waarschuwing. Vanaf januari kunnen ze rekenen op een boete van 150 euro. Dan worden de controles ook intensiever, onder meer met behulp van cameratoezicht. De komende maanden gelden als overgangsperiode.

Van de 213 gecontroleerde voertuigen, bleken 38 (18 procent) aan de eisen te voldoen. Verder bezaten 68 vrachtwagenchauffeurs (32 procent) een landelijke ontheffing omdat ze een roetfilter hadden aangebracht. Twee wagens (1 procent) mochten doorrijden omdat ze een dagontheffing hadden, bijvoorbeeld vanwege exceptioneel transport.

De 43 overige vrachtauto’s die een controle ondergingen, bleken niet onder de doelgroep te vallen. Het vervuilende vrachtverkeer dat de gemeente met de milieuzone wil weren is zwaarder dan 3500 kilo. ,,Het kan bijvoorbeeld zijn dat deze voertuigen lichter waren”, legde de zegsman uit.

Amsterdam is niet de eerste stad in Nederland die een milieuzone invoert. De hoofdstad heeft echter wel de grootste van het land.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer