Veilig vervoer defecte lithium-ion batterij met K470 Battery Safe • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Veilig vervoer defecte lithium-ion batterij met K470 Battery Safe

Iedereen komt er tegenwoordig mee in aanraking: de lithium-ion batterij. De batterij is een belangrijk onderdeel van veel van onze dagelijkse gebruikersvoorwerpen, denk aan smartphones, elektrisch gereedschap en elektrische auto’s en fietsen. De oplaadbare batterij is licht en zeer energie-efficiënt, waardoor gebruik van de batterij toeneemt. Maar door zijn grote energiedichtheid brengt het een groot brandgevaar met zich mee.


Om de risico’s zoveel mogelijk te beperken, voegt ZARGES, expert in het verpakken van gevaarlijke goederen, nieuwe specificaties toe aan zijn aluminium kist ‘K470 Battery Safe’. De kist is speciaal ontworpen voor het vervoeren en opslaan van defecte batterijen en voldoet aan de strenge eisen voor verpakkingsmateriaal.

Wanneer een lithium-ion batterij niet op de juiste manier wordt gebruikt, raakt het snel beschadigd en veroorzaakt het in het ergste geval brand. Zo stelde de brandweer in gemeente Gelderland eerder deze maand dat minimaal één keer per maand een accu van een elektrische fiets, scooter of hoverboard in brand vliegt. De lithium-ion batterij valt dan ook niet voor niets in de categorie ‘gevaarlijk goederen’.

Voor leveranciers van elektrische fietsen en auto’s of andere oplaadbare apparaten is het een uitdaging om op een veilige manier met defecte batterijen om te gaan. Door te kiezen voor een goede verpakking voor de opslag en het vervoer van lithium-ion batterijen wordt het risico op brand verkleind.

De aluminium kist ‘K470 Battery Safe’ van ZARGES is speciaal ontworpen voor het veilig vervoeren en opslaan van beschadigde en (ernstig) defecte lithium-ion batterijen. ZARGES heeft uitgebreide brandproeven uitgevoerd met de nieuwe kist om aan te tonen dat deze bestand is tegen de risico’s, zoals ontploffingsgevaar. De binnenkant van de koffer bestaat uit een schuimbekleding. Wanneer brand ontstaat, schuimt de bekleding van de koffer op en dit voorkomt dat de vlammen zich verder verspreiden.

Het speciale, absorberende materiaal filtert de vaste componenten uit de batterijgassen en de vloeibare bestandsdelen condenseren op het vezeloppervlak. Zo voorkomt de aluminium behuizing dat de gelekte brandbare gassen ontvlammen.

ZARGES heeft voor deze vernieuwende techniek zelfs een certificering gekregen van het Duitse Federal Institute for Materials Research and Testing. Dit toont aan dat de kist niet alleen gebruikt mag worden voor het vervoer van defecte, maar ook ernstig defecte batterijen. Op dit moment wordt er verder gewerkt aan de technologie van de kist om deze certificering verder uit te breiden, zodat de koffer in de toekomst geschikt is voor het vervoer van meerdere gevaarlijke goederen.

“In geval van nood moet de verpakking van gevaarlijke producten in staat zijn de energie die vrijkomt door brand te absorberen,” legt Michael Blum, Product Manager bij ZARGES uit. “Daarom bestaat de brandtest voor de ZARGES-kist uit zeer strenge criteria, waaronder dat het oppervlak van de koffer niet warmer mag worden dan een bepaalde temperatuur.”

Specificaties K470 Battery Safe:

  • Een licht gewicht van 11,5 kg
  • Afmetingen van de binnenkant zijn: 550 x 550 x 220 mm
  • Demping door middel van lage warmtegeleiding, niet-ontvlambaar en niet elektrisch geleidend
  • Voldoet aan alle eisen van de Europese Overeenkomst betreffende het internationale vervoer van gevaarlijke goederen over de weg

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer