‘Vertraging goederenstromen door dreigend tekort declaranten’ • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

‘Vertraging goederenstromen door dreigend tekort declaranten’

Bijna de helft van de in Nederland gevestigde importerende en exporterende bedrijven voorziet vertragingen in goederenstromen door een toename van het aantal douane-aangiftes en een tekort aan declaranten, de douane-specialisten bij bedrijven. Vooral de brexit zal een grote impact hebben.

Volgens 60 procent van de declaranten wordt een groot deel van de verwachte toename van aangiftes import en export veroorzaakt door nieuwe douaneprocedures na de uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Ook een toename van het aantal klanten en meer aangiftes voor bestaande klanten zullen bijdragen aan de groei van het totaal aantal douane-aangiftes. Tegelijkertijd verwacht bijna de helft van de bedrijven een tekort aan goed opgeleide declaranten.

Uit het ‘Onderzoek Declarant 2018’ (in te zien onderaan dit artikel) van branche-organisatie Evofenedex blijkt ook dat slechts 21 procent van de bedrijven vindt dat zij goed voorbereid zijn op de brexit. Opvallend daarbij is dat de gevolgen van de brexit voor de Nederlandse economie door de declaranten negatiever worden ingeschat dan de gevolgen voor de eigen onderneming. Een op de vijf declaranten verwacht dat de brexit positieve gevolgen heeft voor het bedrijf. Dit zijn met name de expediteurs en logistiek dienstverleners. Verladers zijn veel negatiever over de gevolgen van de brexit voor hun bedrijf.

Bart Jan Koopman, directeur Evofenedex: “Ook 35.000 bedrijven die nu geen enkele bemoeienis van de Douane hebben, moeten na de brexit douaneformaliteiten gaan vervullen. In beginsel kunnen bedrijven dit zelf regelen maar wanneer er zekerheid komt over een harde brexit is het de vraag of er nog voldoende tijd is om maatregelen te nemen. Als bedrijven snel beginnen vergunningen aan te vragen bij de Douane en haast maken met personeel opleiden tot declarant, is de deadline wellicht nog haalbaar. Evofenedex start binnenkort met het UWV twee pilots om werkzoekenden te matchen met bedrijven en op te leiden tot declarant. Bij uitbesteding moeten bedrijven nu al op zoek naar een dienstverlener. Wellicht kunnen er nu nog afspraken worden gemaakt over afname van diensten.”

Circa een derde van de handels- en productiebedrijven (verladers) doet de douane-aangiftes volledig zelf en ongeveer tweederde besteedt dit (deels) uit. Evofenedex ondersteunt haar leden onder meer bij de keuze voor zelf doen of uitbesteden, levert relevante opleidingen en helpt bedrijven bij de aanvraag van AEO-vergunningen (Authorised Economic Operator). Bedrijven die deelnemen aan het internationale handelsverkeer kunnen bij de Douane de AEO-status aanvragen. Met een AEO-status verlopen douaneprocedures eenvoudiger en sneller.

Het ‘Onderzoek Declarant 2018’ van evofenedex is gehouden onder ruim 300 douane-declaranten werkzaam bij verladers en logistiek dienstverleners. Bedrijven die im- en exporteren moeten verplicht aangifte doen bij de Douane bij in- en uitvoer uit en naar landen buiten de EU. Declaranten zijn de medewerkers van bedrijven die de aangiften invoeren en groen licht van de douane moeten krijgen voor verzending van goederen. Het onderzoek is online uitgevoerd in de periode van 27 augustus tot en met 8 september 2018.

Op 1 november wordt het onderzoek verder toegelicht tijdens de Dag van de Declarant in Veenendaal.

Bekijk het Onderzoek Declarant 2018

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer