VIDEO - AdBlue-fraude steekt kop weer op • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

VIDEO – AdBlue-fraude steekt kop weer op

foto ter illustratie

Grote ophef in Duitsland, waar media melding maken van AdBlue-fraude. Nederlandse media nemen het klakkeloos over, maar er is niks nieuws onder de zon. Zelfs in Nederland is dit gesjoemel al een paar jaar aan de gang.

De documentaire die ZDF woensdagavond uitzond heet ‘Die Lüge von sauberen LKW’ en heeft als grimmige ondertitel ‘Abgas-Betrüger und ihre Dreckschleudern‘. In de documentaire wordt ingegaan op de manieren om met slimme software het gebruik van AdBlue te omzeilen. Een Roemeense transporteur zegt dat “de politie in Duitsland hier niet van op de hoogte is“.

De Roemeen is duidelijk naïef, want de politie in Duitsland en ook in Nederland is allang op de hoogte van deze vorm van fraude. In 2015 berichtte TTM.nl al over gesjoemel met AdBlue. Er werd destijds door het ministerie van Infrastructuur en Milieu zelfs opdracht tot onderzoek aan TNO gegeven om er achter te komen op deze fraude eenvoudig op te sporen is bij controles. Navraag bij het ministerie levert momenteel nog geen antwoord op of die methode er in inmiddels is en wat de omvang van AdBlue-fraude momenteel in Nederland is. Ook de RAI Vereniging kan geen uitsluitsel geven over de omvang van de fraude in Nederland.

Dat die er is en tevens omvangrijk is werd in 2015 al vastgesteld. Een verbod op software of andere middelen om het gebruik van Adblue uit te schakelen ligt voor de hand maar is ook moeilijk. Naar verluidt wordt dergelijke software ook gebruikt om Euro 5 of Euro 6 trucks te exporteren naar landen waar AdBlue niet (genoeg) voorhanden is.

Een vreemde bewering die in de documentaire gedaan wordt is dat de Duitse overheid door de AdBlue-fraude vele miljoenen aan Maut-inkomsten zou mislopen. Het is ontegenzeggelijk waar dat een Euro 6 truck die geen AdBlue gebruikt veel vuiler is dan zou moeten, maar de transporteur moet nog steeds Maut betalen, zij het naar Euro 6 tarief. De Maut-staffel die uitgaat van het principe ‘de vervuiler betaalt‘ faalt nu echter jammerlijk, dat is wel waar.

5 reacties op “VIDEO – AdBlue-fraude steekt kop weer op

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer