De grote terrorisme-oefening die de gemeente Amsterdam woensdag hield ging om een aanslag met een vrachtwagen. Dat blijkt uit videobeelden die zijn vrijgegeven. Aan de oefening nemen ongeveer 270 mensen deel en worden 240 figuranten ingezet.
Bij de oefening ging de gemeente uit van een muziekfestival dat werd gehouden bij restaurant Haddock, op Zeeburgereiland. Een vrachtwagen zou op een menigte in rijden, met alle gevolgen van dien. Foto’s en video’s van het gebeuren laten zien dat alles uiterst realistisch in scene werd gezet.
Het nationale dreigingsniveau staat sinds maart 2013 op substantieel. Daarmee is de kans dat een aanslag in Amsterdam plaatsvindt al langere tijd reëel. Op dit moment zijn er geen concrete aanwijzingen dat Amsterdam doelwit wordt van een aanslag, maar de gemeente en de hulpdiensten bereiden zich hier wel al langere tijd op voor.
Sinds de verhoging van het dreigingsniveau zijn verschillende zichtbare en onzichtbare maatregelen genomen in Amsterdam. Het gaat bijvoorbeeld om de zichtbare maatregelen bij Joodse instellingen, extra inzet op intelligence, het naar Amsterdam halen van de interventieteams van de DSI en het voortdurend aanscherpen van de anti-radicaliseringsaanpak. Ook is er de laatste jaren, op verschillende niveaus, met zowel de driehoek, hulpdiensten als met rijkspartijen geoefend ter voorbereiding op een terroristische aanslag. Het logische vervolg is een grote terrorisme oefening op straat, waarbij ook de samenwerking met DSI en Defensie wordt beoefend. Of de oefening geslaagd is wil de gemeente niet kwijt, om kwaadwillenden niet in de kaart te spelen.
Stéphanie de Vries was één van de ‘slachtoffers’ bij de terreuroefening vandaag in Amsterdam: ‘Ik heb geschreeuwd als een gek’ https://t.co/K6xS21FCLk pic.twitter.com/cw0UPOQbVv
— Het Parool (@parool) 8 november 2017
De gemeente Amsterdam heeft in de nacht van woensdag op donderdag 96 betonblokken in de stad geplaatst die aanslagen met voertuigen moeten bemoeilijken. De maatregelen zijn het resultaat van onderzoek door de gemeente, hulpdiensten en ondernemers naar de kwetsbare locaties in de stad. Behalve de fysieke objecten wordt er ook gekeken naar aanpassing van het ‘laad- en losregime’ in de binnenstad en meer samenwerking tussen overheid en ondernemers, zo schrijft AT5.