Nieuws

VIDEO – Girteka slaat kritiek van zich af

4

Het Litouwse transportbedrijf Girteka Logistics is de afgelopen week onderwerp van veel kritiek. Supermarkt Coop Noorwegen verbrak het contract met Girteka, de financiële autoriteiten zijn binnengevallen bij het hoofdkantoor en in Nederland is ophef over chauffeurs die langdurig parkeren nabij Kampen. Tegenover TTM.nl reageert Girteka uitgebreid.

Girteka komt uit Litouwen, Oost-Europa. Dat alleen al is voldoende om de vooroordelen op social media massaal naar buiten te laten komen. De parkerende chauffeurs in Kampen zijn echter nuchter: “Van een faillissement van Girteka is geen sprake. We hebben hier graan afgeleverd en wachten op een nieuwe lading voor de terugweg. Waarschijnlijk komt het door Europese sancties tegen Rusland, waardoor we niet alles meer mogen vervoeren. Een andere reden kan de lage stand van de roebel ten opzichte van de euro zijn, waardoor onze vracht een stuk duurder wordt”, aldus de chauffeurs in het Nederlands dagblad van vrijdag. FNV Bondgenoten is er in de persoon van Edwin Atema weer met een beschuldigende vinger bij. “Wij streven naar een gezonde transportsector en Girteka past daar niet in. Werkgevers als deze laten hun chauffeurs gewoon langs de weg staan. Het mooiste beroep van de wereld wordt zo kapot gemaakt”, aldus Atema in het ND.

Er zijn zaken niet in de haak bij Girteka, dat is wel duidelijk. Coop Noorwegen geeft aan dat stelselmatige wetsovertredingen reden zijn van het ontbinden van het contract met Girteka in de herfst van dit jaar. “Veel van de beschuldigingen die worden geuit, zijn niet juist. Enkele echter wel. Girteka heeft fouten gemaakt. We zijn altijd in dialoog geweest, Girteka wilde luisteren en was bereid verbeteringen aan te brengen, bijvoorbeeld als het gaat om veiligheid. Ondanks dat hebben we na een uitgebreide evaluatie besloten ons contract met Girteka te termineren”, aldus de supermarktgigant op de website Transportnet.

girteka2Girteka zelf is zich van geen kwaad bewust. “De geruchten over onze zwakke financiële positie zijn onjuist. Vorig jaar was financieel succesvol voor Girteka. Informatie over slechte financiële resultaten of zelfs een faillissement zijn misleidend en onjuist. We beschouwen informatie over een faillissement van Girteka Logistics als laster en zijn bereid juridische stappen te nemen tegen de bron van dergelijke informatie”, aldus een woordvoerder.

Girteka reageert ook duidelijk op de situatie van de parkerende chauffeurs in Kampen. “We kunnen verzekeren dat deze chauffeurs voorzien zijn van voldoende geld om aan hun levensbehoeften te voldoen. Alle chauffeurs die onderweg zijn worden volgens ons beleid volledig betaald, ook voor extra kosten in onvoorziene situaties. In situaties als deze raden we de chauffeurs aan om nabije accommodatie op te zoeken. Het is echter een keuze van de chauffeur of hij dat ook echt doet of het geld voor andere zaken gebruikt. In sommige gevallen nemen chauffeurs zaken aan van lokale bevolking of liefdadigheidsinstellingen. We bieden onze verontschuldigingen aan girtekaals de lokale gemeenschap hinder heeft ondervonden van deze situatie. We hadden meer moeten doen om deze situatie te voorkomen, dat doen we in de toekomst ook zeker. Alle trucks zijn aan het eind van deze week Nederland weer uit, nieuwe vrachten zijn ingepland.” Volgens Girteka was de stilstand van de trucks te wijten aan onzekere omstandigheden met leveringen aan Rusland. “Ingeplande vrachten zijn afgezegd door de zwakke economische situatie in Rusland. Het is sowieso niet ongebruikelijk dat transportactiviteiten in Rusland weer langzaam op gang komen in januari. Dat gebeurt elk jaar”, aldus de woordvoerder van Girteka Logistics.

4 reacties op “VIDEO – Girteka slaat kritiek van zich af

 1. jan schreef:

  Gaaaaap, beginnen er weer een paar linksmensen te roeptoeteren dat alle chauffeurs uit het oosten en de Baltic slecht zijn. Jammer weer, de mensen van de vakbond zitten weer achter de feiten aan te hobbelen, men had 30 jaar geleden in moeten grijpen toen de onderhandelingen binnen EU over liberalisering van transport gaande waren. Toen gaf men ook geen kik en nu maar praatjes verkopen. Overigens vraag ik me af of Dhr. Atema ooit een stuur in handen gehouden heeft buiten Nederland ? Het is overigens bewezen dat de liberalisering van transport over algemeen positieve effecten had voor alle mensen

 2. nab schreef:

  Att. Jan

  Als de hr. Attema iets zegt dan weten wij al genoeg. Alleen maar bla bla. Wij stonden vroeger in de zomer ook wel eens dagen stil, omdat er nog geen lading was en dan praat ik over 35 jaar geleden en het was meestal nog gezellig ook met de jongens van Langen, Dijco en Kok/Haarlem, want meer zag je haast niet.

 3. […] 10:22 UTC VIDEO Girteka slaat kritiek van zich af […]

 4. T Veerman schreef:

  TDat deze firma,s in zo korte tijd zo groot zijn geworden (zie ook bijv Waberer) heeft alles te maken met deze landen uit het Oostblok snel bij de EU te voegen in de jaren 90.
  Deze landen met hun veel mindere regels sociale gelijkwaardigheid en salarissen in vergelijking met de Westerse EU landen heeft er voor gezorgd dat ze nu al een groot gedeelte van het Europa transport in handen hebben.
  De Polen alleen al meer dan 48 % deze landen kunnen ons op de lange afstand afbluffen door hun lagere salarissen die ze betalen en chauffeurs die weken van huis moeten zijn.
  Waar eens bijv De Hollanders de no 1 waren in Europa zijn we weggevaagd door deze goedkope landen met dank aan die figuren in Brussel.
  Concurrentie prima maar dan wel op een gelijkwaardige manier voor iedereen wat over blijft is wat rondjes om de kerk voor de Hollanders.
  En dan gebruiken slimme Hollanders nog een mogelijkheid de Oostblok constructie witte platen met Polen op de bok en rijden maar door heel Europa.
  Gek he dat bedrijven als bijv Wolter Koops HZ logistic en Getru wel enorm gegroeid zijn nogmaals allemaal met dank aan Brussel.
  Dat zijn de harde feiten helaas en zo raakt heel West Europa zijn internationale transport kwijt aan deze grote jongens die op een niet gelijkwaardige manier werken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven