Ga naar hoofdinhoud

VIDEO – Nieuwe spoorcorridor tussen Brabant en Polen

Samsung SDS maakt samen met logistiek dienstverleners H.Essers en GVT een doorbraak in de distributie van goederen tussen Noord-Brabant en Polen. Dankzij de ontwikkeling van een gezamenlijke corridor over het spoor en de weg halen zij 80 procent van het vervoer tussen Brabant en Polen van de weg, met alle economische en maatschappelijke voordelen van dien. Het initiatief is ontwikkeld met onafhankelijke ondersteuning van NewWays Brabant en het landelijke actieprogramma Lean & Green Off-Road van de Topsector Logistiek, dat wordt uitgevoerd door Connekt. De aankondiging werd afgelopen donderdag tijdens het Spoorcongres 2017 in Tiel gedaan.

Bundeling van goederen en slim gebruik van andere modaliteiten – een principe dat in de logistiek bekend staat als ‘synchromodaal vervoer’ – levert veel voordelen op.


“Samsung SDS heeft de ambitie om internationale corridors te ontwikkeling om op die manier ons product zo beschikbaar mogelijk te maken. En wij denken dat we dat het beste kunnen doen door samen te werken”, aldus Robert van Beurden, Transport manager Samsung SDS.

Belangrijk voor de betrokken bedrijven zijn de beschikbaarheid van producten en de samenwerkingsschaal met nieuwe mogelijkheden, ook voor andere bedrijven om aan te sluiten.

“Wij kunnen veel betere service geven aan onze klanten omdat wij de productie die nu plaatsvindt op vrijdag en zaterdag al op zondag aankomt in Tilburg op de railport en al maandag uitgeleverd kan worden in de Benelux”, aldusRoland Verbraak, General Manager GVT.

Tegelijkertijd nemen de betrokken bedrijven verantwoordelijkheid voor een leefbare en bereikbare omgeving, door een besparing van 5.500 ton CO₂ en een vermindering van 3,8 miljoen wegkilometers, waarvan 400.000 op Nederlands grondgebied.

“Deze corridor biedt verschillende voordelen: speed to market, we spelen in op de problematiek rondom chauffeurs tekorten en uiteraard een significant CO2-reductie”, Maarten Möller, Head of Business Development, H.Essers.

Komende maand volgt een tweede trein op het traject en later dit jaar een derde. Daarmee kan de besparing worden vermenigvuldigd.

Het instrument dat Lean & Green Off-Road inzet om samenwerking te bespoedigen, is de weConnekt app: een logistieke matching app. Verladers en vervoerders kunnen op een eenvoudige manier direct volumes inbrengen. Dat versnelt de matching tussen verladers en vervoerders ten behoeve van ontwikkeling en opschaling van gemeenschappelijke vrachtcorridors.

Geïnteresseerde verladers en vervoerders worden uitgenodigd om eenvoudig en snel aan te sluiten en kunnen hiervoor contact opnemen met NewWays Noord-Brabant.

Lean & Green Off-Road wil via een regionale aanpak gericht op verladers en vervoerders synchromodaal vervoer zowel nationaal als internationaal opschalen. Het actieprogramma creëert ruimte op de wegen voor een betere doorstroming van het personenverkeer en het binnenlandse wegvervoer, waarmee het aansluit bij de doelstelling van het Connektprogramma Lean & Green. Lean & Green Off-Road is landelijk actief en heeft reeds in zes regio’s samenwerkingsovereenkomsten gesloten: in Zeeland via het neutrale logistieke platform Zeeland Connect, in Brabant, Drenthe, Noord-Brabant, Gelderland en Zuid-Holland via het platform NewWays, in Limburg treedt LIOF op als facilitator. Door het landelijke netwerk eind 2017 kunnen alle verladers en vervoerders in Nederland straks eenvoudig en snel kiezen voor joint-corridor off-road ontwikkeling. Vanuit elke regio realiseren zij gezamenlijk verschil qua beschikbaarheid, schaalbaarheid, leefbaarheid en bereikbaarheid van wereldklasse.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer