VIDEO – Noodstop Volvo klaar in 40 meter • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

VIDEO – Noodstop Volvo klaar in 40 meter

Volvo’s noodremsysteem Collision Warning met Emergency Brake stopt een truck in 40 meter van 80 km/u naar stilstand. Daarmee gaat Volvo volgens directeur verkeer en veiligheid Carl Johan Almqvist verder dan de wetgeving vereist.

Noodremsystemen zijn verplicht voor nieuwe trucks vanaf november 2015. Momenteel is het verplicht om door het systeem een snelheidsreductie van 10 km/h realiseren. Volgend jaar moet dat 20 km/h zijn. “Mooi dat die regel strenger wordt, maar de wettelijke eisen zijn te weinig als je het mij vraagt”, aldus Almqvist. “Met een noodremsysteem moet je veel meer snelheid reduceren dan 20 km/h. Dat is niet voldoende om een groot ongeluk te voorkomen als het voertuig voor je stilstaat.”

Collision Warning met Emergency Brake van Volvo stopt wel helemaal, en snel ook. Als het moet kan de truck in 40 meter stilstaan, met een vertraging van 7 meter per seconde. De noodrem wordt niet standaard ingezet. Als er een aanrijding dreigt, wordt eerst de chauffeur gealarmeerd met licht- en geluidssignalen. Als de chauffeur niet reageert, gaat de truck zachtjes remmen. Reageert de chauffeur dan nog niet, dan wordt de emergency brake ingezet en het voertuig tot stand gebracht. Is er ook dan nog een reactie in het stuur of op de pedalen, dan wordt automatisch de handrem ingeschakeld.

Het systeem van Volvo werkt ook in bochten en onderscheidt dan duidelijk het verschil tussen vangrail en stilstaande objecten op de weg, zoals auto’s en motoren. Volgens Volvo is het nog te vroeg om, na de recente verplichting van het noodremsysteem, al het effect ervan te zien in statistieken. Zeker is wel dat het noodremsysteem bijdraagt aan de verkeersveiligheid, en dat het snode plannen om met vrachtwagens doelgericht schade te veroorzaken kan helpen voorkomen of beperken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer