VIDEO – Politie kijkt met camera tot achter het stuur • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

VIDEO – Politie kijkt met camera tot achter het stuur

De Nederlandse politie test momenteel speciale camera’s waarmee het appende of bellende automobilisten al rijdend kan filmen. Zo kan de politie beboeten zonder een auto stil te zetten. De boete wordt verstrekt op basis van het gefilmde kenteken. Dat meldt NOS.

Tot nu toe controleert de politie vooral door eigen waarneming of iemand met een telefoon in z’n hand zit te bellen of aan het appen is. De pakkans is echter klein omdat de bestuurder staande moet worden gehouden. Door de camera’s moet de kans groter worden dat een overtreder wordt betrapt.

De camera’s kunnen bijvoorbeeld op een viaduct worden geplaatst zodat er goed zicht is op tegemoetkomende auto’s. Beelden van bestuurders die niets strafbaars hebben gedaan worden vernietigd.

Het Openbaar Ministerie (OM) onderzoekt de juridische haalbaarheid van het handhaven op deze wijze en stelt hoge eisen aan de technische kwaliteit van de beelden. ”Het moet onomstotelijk vaststaan dat iemand z’n telefoon in de hand heeft tijdens het rijden. De ramen van de auto zijn soms vies of iemand krabt aan zijn oor. Je wilt niet dat mensen ten onrechte een bekeuring krijgen”, zegt een woordvoerder van het OM.

Voor vrachtwagenchauffeurs kan de mogelijke controle extra vervelend zijn. Doordat zij hoog in de cabine zitten kan de camera waarschijnlijk beter waarnemen wat ze aan doen zijn. Interessant is ook hoe de privacy van de automobilist hiermee gewaarborgd wordt. Enkele jaren geleden verbood de Autoriteit Persoonsgegevens camera’s in de cabine om die reden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer