VIDEO - Politie: ‘Wij nemen transportcriminaliteit zeer serieus’ • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

VIDEO – Politie: ‘Wij nemen transportcriminaliteit zeer serieus’

De Telegraaf publiceerde maandag onder de kop ‘Alarm over transportrcriminelen’ een artikel waarin Kees Kuijken van KLG Europe de noodklok luidt over het grote aantal diefstallen uit vrachtwagens. Volgens  Kuijken  wordt er niets aan gedaan en doen veel transportondernemers geen aangifte meer.  Hij heeft minister Grapperhaus een open brief gestuurd waarin hij de minister vraagt actie te ondernemen. De politie laat in reactie op het artikel weten transportcriminaliteit zeer serieus te nemen.

“Als je het artikel leest krijg je de indruk dat de politie het onderwerp transportcriminaliteit niet serieus neemt en zelfs slachtoffers van ladingdiefstal wegstuurt als ze aangifte willen doen. Wij vinden het daarom belangrijk om een compleet beeld te schetsen van wat wij allemaal doen op dit vlak. Transportcriminaliteit is een belangrijk aandachtsgebied voor de politie en daarom neemt ze samen met partners als Transport en Logistiek Nederland (TLN), Verbond van Verzekeraars, Rijkswaterstaat en het ministerie van Justitie en Veiligheid deel aan het Nationaal Platform Criminaliteitsbeheersing. Daarin hebben de samenwerkende partijen een actieplan opgesteld waarin wordt beschreven hoe de deelnemende organisaties de strijd aangaan tegen transportcriminaliteit. Als een van de speerpunten is benoemd de strijd tegen ladingdiefstal.”

Omdat de logistiek nooit stilstaat, is het belangrijk dat ondernemers zonder tijdverlies en ongeacht de plaats en tijd aangifte kunnen doen. Vanaf 15 mei 2017 kan iedere ondernemer 24 per dag aangifte doen van ladingdiefstal via een speciaal aangifteloket. Aangiftes zijn belangrijk als bron voor informatie voor het bestrijden van transportcriminaliteit. Op basis van een volledig beeld kan de politie maatregelen treffen. Komt de aangifte kort na de diefstal gaan we ook direct ter plaatse om de aangifte op te nemen en onderzoek te doen. Met de ingebruikname van dit loket ging een lang gekoesterde wens van de transportbranche in vervulling. TLN benadrukt in al haar uitingen richting haar leden dat het doen van aangifte van belang is.

De Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid verrichtte in 2017 24 onderzoeken naar aanleiding van aangiftes. Daarbij zijn 22 verdachten aangehouden. Daaronder de vijf Roemenen die in juli op de Veluwe werden aangehouden omdat ze verdacht worden van ladingdiefstal vanuit rijdende vrachtwagens. De bende wordt van diefstallen in verschillende Europese landen verdacht. Verzorgingsplaatsen worden standaard meegenomen in de surveillance en controleacties op zogenaamde hotspots hebben tot aanhoudingen geleid.

Ladingdiefstal heeft dus wel degelijk de aandacht van de politie en de samenwerking met bijvoorbeeld de transportbranche is goed, zegt de politie in haar verklaring. Daarnaast hebben de transporteurs zelf ook een verantwoording om de kans op ladingdiefstal te verkleinen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het inzetten van voertuigen bij het vervoer van diefstalgevoelige goederen die voorzien zijn van track en trace, bij voorkeur met noodknop en aansluiting op een Particuliere Alarmcentrale. Gebruik maken van beveiligde parkeerplaatsen zoals de pas geopende nieuwe beveiligde parkeerplaats bij Hazeldonk waardoor daar het aantal diefstallen bijna nihil is.

“Met de transportondernemer die de brief naar de minister heeft gestuurd is al een afspraak gemaakt. Ook met andere ondernemers die vervelende ervaringen hebben willen we graag in contact komen zodat we hier actief me aan de slag kunnen”, aldus de politie.

Branche-organisatie Transpot en Logistiek Nederland herkent het signaal van Kuijken. Geregeld ontvangt TLN klachten van leden dat met name de regionale eenheden van de politie deze vorm van criminaliteit onvoldoende aandacht geven. Chauffeurs, ondernemers en opdrachtgevers zijn daar het slachtoffer van. De branche-organisatie wil een goed inzicht hebben in de omvang van de problematiek. Het vermoeden bestaat dat de situatie ernstiger is dan de cijfers suggereren. Lang niet altijd geven bedrijven ladingdiefstal aan, omdat het beeld bestaat dat er toch niets mee wordt gedaan. Dat is niet terecht en staat verbetering in de weg, stelt TLN. Er is weliswaar nog altijd te weinig aandacht voor de problematiek, maar er zijn wel stappen in de goede richting gezet. Zo is de aanpak van transportcriminaliteit op aandringen van TLN benoemd tot speerpunt binnen het Nationaal Platform Criminaliteitsbeheersing (NPC). Het platform richt zich op de aanpak van criminaliteit tegen het bedrijfsleven. Verder heeft de Landelijke Eenheid van de Nationale Politie ladingdiefstal tot prioriteit benoemd en is het telefonisch aangifteloket geopend. Ook stijgt het aantal beveiligde parkeerplaatsen. Mede op aandringen van TLN heeft de Tweede Kamer eind vorig jaar een motie aangenomen waarin minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat wordt opgeroepen grond beschikbaar te stellen voor beveiligde parkeerplaatsen voor vrachtauto’s.

​Juist om een goed beeld te hebben van de omvang en ontwikkeling van de criminaliteit, is aangifte van belang, aldus TLN.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer