VIDEO - Rij-impressie: Scania XT range + V8 • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

VIDEO – Rij-impressie: Scania XT range + V8

Transport Compleet in Gorinchem had de wereldprimeur met de nieuwe Scania XT. Vanuit Gorinchem toog TTM.nl in één keer door naar Scania hoofdkwartier Södertälje om daar de nieuwe constructietrucks èn de nieuwe V8-motoren aan de tand te voelen. [Inhoud | INDEX TTMnl2017_5_50]

Scania koos ervoor om de XT-range via een livestream aan de wereld te presenteren vanuit thuisbasis Södertälje. Best interessant natuurlijk, maar een nieuwe vrachtwagen, die wil je in levenden lijve zien, aanraken en zelfs ruiken. Dat gaat online nog steeds niet goed. Gelukkig had Scania Nederland in Gorinchem, op de vooravond van Transport Compleet, een VIP-night georganiseerd. Op die manier konden alle gasten na de livestream direct de Evenementenhal in om de XT, in dit geval een 6×4 met een G-cabine en een 450 pk motor, in het echt te bewonderen. De XT (wat staat voor Xtra Tough) blijkt dan meteen in alles een heel ruig ogende truck.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=Dk7xjlJtFXA&w=592&h=333]

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=EqGkYIAiImU&w=592&h=333]

Kenmerkend is de stevige stalen bumper, die zo’n 15 centimeter naar voren steekt. Centraal in de bumper zit een opklapbare opstap, achter de kentekenplaathouder gaat een sleepoog schuil, goed voor 40 ton aan draagvermogen. De lampen zijn natuurlijk extra beschermd en de spiegels zien er met hun geribbelde behuizing ook extra ‘rugged’ uit. De glimmende uitlaat stekt achter de cabine prominent omhoog. In de G-cabine vinden we na het bestijgen van maar liefst vier treden een inrichting die qua design hetzelfde is als de bekende S- en R-cabines, maar wel met meer functionele, goed af te nemen materialen. Dat materiaal is veelal hard plastic, maar dat past wel bij een voertuig dat in ruig, soms smerig terrein gebruikt wordt. Tegen de achterwand van de G-dagcabine vinden we aluminium beugels. Tegen meerprijs kan daar een uiterst fancy opbergsysteem aan worden opgehangen. De Scania XT was in Gorinchem de absolute showstopper.

Alle cabines
Direct na Transport Compleet toog TTM.nl naar Södertälje om met de nieuwe XT-range te rijden. Daar aangekomen duizelt het ons al snel als we horen wat er met de XT-range mogelijk is. Het aantal mogelijke specificaties van de XT-range is schier oneindig. Zagen we in Gorinchem een XT met G-cabine staan, in Zweden blijkt dat alle cabines van de Next Generation op de XT kunnen. De G dus, maar ook de nieuwe P, de R en zelfs de S. Scania geeft zelf ook al aan dat voor de meeste bouwtoepassingen de G-cabine en de P-cabine in de meeste gevallen voor bouwtransport voldoet. Bij motoren is het al net zo: ruime keus. Er zijn maar 13 motorvarianten beschikbaar. Dat begint al bij de vijfcilinder 9,3 liter motor, met vermogens van 280, 320 en 360pk. Die laatste twee vermogens zijn er ook als biodieselversie. De bekende DC13 zescilinder krijgt een nieuwe vermogensversie van 370 pk. De versies met 410, 450 en 500 pk zijn er natuurlijk ook. Heb je echt zwaar werk, dan is er nog de zestienliter V8 motor, verkrijgbaar met 520, 580, 650 en 730 pk. Al die motoren, die tegenwoordig uitsluitend SCR-only zijn, en cabines zijn toepasbaar op een keur aan chassis en aandrijvingen: 4×2, 6×2, 6×4, 8×4 en 6×6, het is allemaal mogelijk. Vijfassers of een WST, populair in Nederland, zijn er vooralsnog niet, maar dat lijkt ons enkel een kwestie van tijd voor Scania of anders een slimme ombouwer ermee komt.

Experience
Achter het stuur dan maar, want uiteindelijk zijn we hier in Zweden om te rijden. Als eerste kiezen we voor een XT 4×2 met een G-cabine met slaapmogelijkheid. Onder de cabine ligt een DC13 met 500 pk. Achter de trekker hangt een mooi volgeladen kippertrailer. Totaalgewicht: 34 ton. Scania heeft voor ons een ‘experience track’ uitgezet waar we deze combinatie aan de tand kunnen voelen. Dat gaat uitstekend op de uitgestippelde route, dat echter niet al te moeilijk is. De XT heeft er sowieso geen moeite mee. 500 pk is voor deze combinatie meer dan voldoende. Wat ook nu weer opvalt, net als bij de Next Generation Scania’s die we al op het asfalt reden, is het uiterst fijne huwelijk tussen motor en Opticruise transmissie. Zeker de toepassing van de layshaftbrake bij de Opticruise zorgt voor verfijnd schakelen. Dat is wel een applausje waard, we kunnen ons de dag nog herinneren dat (ook bij Scania) automatische transmissies en terreinrijden niet echt goed samengingen. Later rijden we nog een keer een G500 in een Duitse configuratie en hebben we dezelfde ervaring. Daartussen zit een rit met een 24tons R580. Een V8 motor dus. Zeker in de 6×4 kipper die we rijden is dat een beest van een motor, eigenlijk te zwaar voor een configuratie als deze. Leuk is het wel, want we blazen als een gek door Scania’s bouwterreintje. Met de R580 ervaren we ook de nieuwe optie ‘Clutch on Demand’. Dat betekent dat er naast Opticruise ook een koppelingspedaal wordt gemonteerd. Indien nodig kan dan zelf wat extra vermogen worden gegenereerd, heel direct of juist heel precies. Bijvoorbeeld bij een PTO-toepassing of met een haakarmwagen.

Met ‘Clutch on Demand’ krijgt OptiCruise weer een koppelingspedaal. Het interieur van een XT met slaapcabine. De stevige aluminium beugel is functioneel en stijlvol. 105 ton zegt u? De S730 V8 reed er zo mee weg. Alle Scania’s kunnen nu een nachtslot in de cabine krijgen….  …net als een elektrische parkeerrem.

On demand
Bouwtrucks was niet het enige wat er deze keer te rijden was in Södertälje. Zo reden we ook een G410 trekker met een gesloten oplegger. Bijzonder was dat de DC13 in dit geval was gekoppeld aan een handgeschakelde versnellingsbak! Die zijn (optioneel) nog steeds verkrijgbaar voor wie geen Opticruise wenst. We kunnen het ons bijna niet voorstellen, en het was eerlijk gezegd best wennen om weer eens zelf in de tandwielen te moeten roeren. Goed om te zien was dat de distributietrekkers van Scania ook een iets vooruitstekende bumper hebben gekregen, om kleine aanvaringen in de stad op te vangen. De rit met de G410 vond plaats op Scania’s eigen demoterrein. Een mooie slingerend stuk asfalt, waar we ook nog de nieuwe V8’s van Scania heerlijk aan de tand konden voelen. Twee keer reden we de v8, een keer op een S730 zwaartransportcombinatie van maar liefst 105 ton, een keer met een R650 bomencombinatie van 52 ton. Wat bij beide opvalt is dat Scania met de SCR-only V8’s het motorgeluid weer iets laat terugkeren. Wij hoorden het in ieder geval meer ronken dan voorheen.

Knap
Scania vervolmaakt met de XT en de G- en P-cabine haar Next Generation Range. Daarmee is het hele gamma van Scania in iets meer dan een jaar vervangen, en dat is razend knap. Tot slot nog even het laatste nieuws uit Södertälje is dat er nu ook een elektrische parkeerrem leverbaar is op alle Scania-modellen. Dat-ie automatisch geactiveerd wordt als de gordel wordt afgedaan of de deur geopend is misschien niet heel praktisch. Tot slot nog een nieuwtje waar alle chauffeurs die wel eens op een parkeerplaats staan te overnachten blij mee zullen zijn: ook Scania heeft vanaf nu een uit de cabine te bedienen nachtslot in de portefeuille.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer