VIDEO - Scania wil voorop in autonome truckplatooning • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

VIDEO – Scania wil voorop in autonome truckplatooning

Scania is vastberaden om als eerste met een autonoom truckplatoon te gaan rijden. Dat moet gebeuren in Singapore, met containertransport tussen haventerminals.

Het doel is om een platoon van vier trucks te laten rijden, met alleen de voorste bemand en de andere drie autonoom volgend. Ook het proces voor aandocken en lossen zou automatisch moeten verlopen.

“Autonome voertuigen en platooning zijn de hoekstenen van toekomstig duurzaam transport”, aldus Claes Erixon, hoofd R&D bij Scania. “Dit is een geweldige mogelijkheid om ons leiderschap en technologie te laten zien. We pioneren hierin en hebben de mogelijkheid om niet alleen levens te redden in verkeer, maar ook het impact van transport op het milieu fors te verminderen.

Het meerjarig project wordt georganiseerd door het ministerie van Transport en de Haven van Singapore. Autofabrikant Toyota is ook betrokken bij het project. Singapore is zeer geïnteresseerd in autonome voertuigen en heeft het eigen land als ‘living lab’ opengesteld voor ontwikkeling van de techniek. Er zijn al diverse projecten rond autonoom rijden in gang gezet in Singapore. “Transport is een erg arbeidsintensieve activiteit. Er is een tekort aan chauffeurs. In dat opzicht is truckplatooning een mogelijkheid om de arbeidsproductiviteit fors te verhogen. Chauffeurs kunnen dan ook zichzelf ontwikkelen door te groeien naar banen als operator of manager”, legt Pang Kin Keong, secretaris van Transport en voorzitter van de Committee on Autonomous Road Transport in Singapore (CARTS).

Het project vindt plaats in twee fasen. De eerste fase gaat om design, testen en tunen van de platooningtechnologie om het aan te passen aan de lokale factoren. Deze worden uitgevoerd door Scania en Toyota in hun eigen faciliteiten in Zweden en Japan. De tweede fase bestaat uit lokale tests en de ontwikkeling van de technologie in Singapore. Scania maakt deel uit van het EU-project Companion, dat truckplatooning technologie zo snel mogelijk de openbare weg op wil hebben.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer