Ga naar hoofdinhoud

VIDEO – Tarieven pakketbezorging over de grens transparanter

Online klanten zullen profiteren van een grotere prijstransparantie met nieuwe EU-regels voor grensoverschrijdende pakketbezorging. Dat is het gevolg van een besluit van het Europees Parlement afgelopen dinsdag.

Hoge leveringsprijzen voor grensoverschrijdende diensten zijn een van de grootste obstakels voor online klanten en internethandelaren. Tarieven voor pakketten die van het ene EU-land naar het andere worden verzonden, kunnen tot 5 keer hoger liggen dan de binnenlandse prijzen. Er kunnen grote verschillen zijn wanneer een pakket vanuit twee EU-landen naar dezelfde bestemming wordt verzonden. Een pakket van 2kg verzenden van België naar Italië zou bijvoorbeeld 32,80 euro kosten, terwijl hetzelfde pakket dat vanuit Nederland naar Italië zou worden verstuurd 13 euro zou kosten.

Het ontbreken van transparantie in de sector kan postbedrijven ertoe aanzetten onredelijk hoge prijzen in rekening te brengen. Hierdoor worden kleine internethandelaren mogelijk belemmerd in het handelen met andere EU-landen. Deze omstandigheden verhinderen dat consumenten weloverwogen keuzes kunnen maken en toegang hebben tot een breder scala van producten, met name consumenten uit afgelegen gebieden. Dit is ook van invloed op iedereen die een pakket verzendt naar vrienden en familie in een ander EU-land.

Op dinsdag 13 maart nam het Europees Parlement een verordening aan om de grensoverschrijdende pakketbezorgingsmarkt transparanter en concurrerender te maken en om de belemmeringen te verminderen die consumenten en internet handelaren tegenkomen bij de online aankoop van producten in de EU. Samen met het einde van geoblocking, verbeteren deze nieuwe regels de rechten van online klanten.

Met de nieuwe verordening zullen consumenten en internethandelaren de mogelijkheid hebben om de prijslijst te controleren en om de beste deals te vinden op een speciale website. Koeriersdiensten moeten klanten duidelijke informatie verstrekken over de leveringsprijzen en voorwaarden. Nationale postautoriteiten zullen gegevens van pakketbezorgdiensten verzamelen om de markt te controleren en om onredelijk hoge tarieven te beoordelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer