VIDEO – Visie op Truck Platooning 2025 • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

VIDEO – Visie op Truck Platooning 2025

Twee of drie vrachtwagens die vlak achter elkaar als konvooi op de snelweg rijden; vanaf 2020 zal dit een steeds vertrouwder beeld voor weggebruikers zijn. Dit vooruitzicht is onderdeel van de ‘Visie op Truck Platooning 2025’ die is samengesteld door TNO en Rijkswaterstaat en afgestemd met verschillende stakeholders uit het European Truck Platooning netwerk. De visie is gepresenteerd op 7 april tijdens de European Truck Platooning Conference.

Nederland loopt wereldwijd voorop met truck platooning: kleine konvooien van vrachtwagens die geautomatiseerd rijden. Een of twee trucks volgen op een afstand van 0,3 seconden van hun voorganger automatisch de acties van de eerste chauffeur: remmen, gas geven, sturen.  Met als voordelen brandstofbesparing, vermindering CO2-emissies, verbetering verkeersveiligheid en betere doorstroming van het verkeer.

Truckplatooning is een veelbelovende innovatie voor de transportsector. De techniek is al zover ontwikkeld dat er in 2016 grootschalige, grensoverschrijdende proeven onder reële omstandigheden in het verkeer op de snelweg worden voorbereid. Tussen 2016 en 2025 zal het aantal wegen waarop dat gebeurt sterk worden uitgebreid. Te beginnen op nationale snelwegen en Europese ITS-corridors en daarna verder zodat grensoverschrijdend platoonen over het TEN-T netwerk en vervolgens alle Europese snel- en hoofdwegen mogelijk is. Waar platooning aanvankelijk slechts mogelijk is tussen trucks van hetzelfde merk (mono-brand), komen er straks konvooien met vrachtwagens van verschillende fabrikanten (multi-brand). Ook zal er met drie trucks worden gereden. De adoptie van de technologie zal snel gaan door de aantrekkelijke business case. In 2025 zal truckplatooning dan ook een volkomen normaal en geaccepteerd verschijnsel zijn op de Europese snelwegen.

Truckplatooning is alleen te realiseren als een veelheid van partijen de handen ineen slaat. Alles komt namelijk samen: het robuust automatiseren van het voertuig, de technologie om de vrachtwagens onderling en met de infrastructuur te laten praten, wetgeving, menselijk gedrag, acceptatie, aansprakelijkheid en verzekering.

De  ‘Visie op Truck Platooning 2025’ is het resultaat van een door Rijkswaterstaat en TNO georganiseerde 24-uurs workshop. Hieraan namen deel vijftien experts van verschillende stakeholders uit het EU Truck Platooning netwerk zoals truckfabrikanten, kennisinstituten, logistieke dienstverleners, beleidsmakers, wegbeheerders, industrie en verzekeringsmaatschappijen. De ‘Vision Truck Platooning 2025’ is op 7 april 2016 gepresenteerd op de European Truck Platooning Conference.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer