Ga naar hoofdinhoud

VIDEO – Volvo breidt functionaliteit Dynamic Steering uit

Volvo Trucks introduceert nieuwe functionaliteiten in haar stuursysteem Volvo Dynamic Steering. Er zijn integraties met Stability Assist en Lane Keeping Assist. Zeer welkom is dat bij VDS nu de stuurweerstand naar wens kan worden ingesteld.

Dat laatste is echt een uitkomst voor chauffeurs, want uit eigen ervaring weten we dat de stuurweerstand bij Dynamic Steering altijd minimaal was.Vanaf nu kan in Volvo’s met VDS de weerstand in het stuurwiel worden aangepast aan de individuele wensen van de chauffeur. “Elke chauffeur heeft een andere perceptie over hoe licht of hoe zwaar het sturen moet gaan. Nu kan elke chauffeur de stuurweerstand precies aanpassen aan zijn wensen voor comfortabel, relaxed en veilig rijden. Dit is een heel praktische voorziening, vooral voor trucks die vaak door verschillende chauffeurs worden gereden”, zegt Carl Johan Almqvist, Traffic and Product Safety Director bij Volvo Trucks.

De andere aanpassingen aan VDS betreft de integratie van ondersteunende systemen voor meer veiligheid. ”Deze functies zijn ontwikkeld om chauffeurs te helpen bij het vermijden van de meest voorkomende ongevalsscenario’s die zijn vastgesteld door ons onderzoekprogramma”, aldus Almqvist.

VDS met Stability Assist zorgt er voor dat VDS samenwerkt met de Electronic Stability Control van de truck. Sensoren in het chassis controleren voortdurend de gierhoek van de truck. Wanneer een lichte neiging tot slippen wordt gedetecteerd, activeert het systeem meteen. Het biedt een lichte ondersteuning bij het sturen in de tegenovergestelde richting, zodat het voertuig wordt gestabiliseerd. Lane Keeping Assist is ook geïntegreerd in VDS. Dit werkt bij snelheden boven de 55 km/h.

Het systeem houdt de positie van de truck in de gaten met camera’s. Wanneer wordt gedetecteerd dat de truck buiten de gevolgde rijbaan dreigt te komen, helpt het systeem de chauffeur om terug te sturen naar de juiste richting. Als extra ondersteuning nodig is, wordt de chauffeur gewaarschuwd via een lichte trilling in het stuur in plaats van met een geluidssignaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer