VIDEO – Volvo test hybride truck voor lange afstand • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

VIDEO – Volvo test hybride truck voor lange afstand

Volvo heeft haar eerder in 2016 gepresenteerde concept-truck uitgebreid met een hybride aandrijflijn. Daarmee is het de eerste truckfabrikant die serieuze testen begint met een hybride truck voor langeafstandstransport. De besparingen in brandstof en CO2 moeten uitkomen op 30 procent.

Volvo Trucks onthulde de Volvo-concepttruck in mei 2016 en heeft het voertuig nu verder ontwikkeld en verbeterd. De nieuwe versie wordt niet alleen gekenmerkt door verbeteringen in aerodynamica, rolweerstand en gewicht, maar beschikt ook over een hybride aandrijflijn: een van de eerste in zijn soort voor zware trucks voor de lange afstand. Eerder al testte DAF Trucks hybride aandrijving van trucks op de lange afstand, maar het laatste dat we daarvan hoorden is al weer enige jaren geleden.

“We streven ernaar koploper te zijn in elektromobiliteit en zoeken constant de grenzen op als het gaat om vermindering van brandstofverbruik en emissies”, zegt Claes Nilsson, CEO bij Volvo Trucks. “De komende jaren gaat de samenleving meer en meer over op hernieuwbare energie en we zijn ervan overtuigd dat elektromobiliteit en hybridetechnologie steeds belangrijker worden. De aandrijflijn in onze concepttruck is opgezet voor het verbeteren van de transportefficiency. Met de concepttruck doen we waardevolle kennis en ervaring op, waarmee we de technologie verder kunnen ontwikkelen.”

De hybride aandrijflijn werkt met het terugwinnen van energie op afdalingen die steiler zijn dan één procent, of wanneer er wordt geremd. De herwonnen energie wordt opgeslagen in de accu’s van het voertuig en benut voor elektrische aandrijving op vlakke wegen of wegen met een geringe hellingshoek. Speciaal voor de hybride aandrijflijn is een verbeterde uitvoering van I-See ontwikkeld. I-See werkt als een automatische piloot die het schakelen overneemt en optimaal gebruik maakt van de hellingen. Het systeem analyseert de te volgen route en bepaalt vervolgens de meest zuinige en efficiënte keuze tussen de diesel- en de elektromotor en de optimale gebruikstijd van de herwonnen energie.

Bij langeafstandstransporten zal de hybride aandrijflijn er naar schatting voor zorgen dat de verbrandingsmotor gedurende 30 procent van de rijtijd wordt uitgeschakeld. Dit bespaart 5 tot 10 procent brandstof, afhankelijk van voertuigtype, specificatie en rijcycli. Het is ook mogelijk om 10 kilometer lang geheel in elektrische modus te rijden, waardoor het voertuig kan geen emissies uitstoot en vrijwel geen geluid produceert.

“Tegenwoordig maken internationaal transport trucks een belangrijk deel uit van het totale energieverbruik in de transportsector. Door middel van hybride technologie kan een aanzienlijke vermindering in brandstofverbruik en emissies worden geboekt. Dit vormt een belangrijke stap voor het behalen van onze maatschappelijke milieudoelen en de doelen voor de toekomst”, zegt Lars Mårtensson, Director Environment and Innovation, Volvo Trucks.

De Volvo-concepttruck bouwt verder op de pluspunten van zijn voorganger, namelijk verbeterde aerodynamica, rolweerstand en verminderd voertuiggewicht. “De concepttruck vormt een platform om verschillende nieuwe technologieën op verhoogde transportefficiency te testen”, zegt Åke Othzén, Chief Project Manager, Volvo Trucks. “Sommige van deze ontwikkelingen zijn al geïntroduceerd op onze trucks en sommige zullen in de nabije toekomst worden toegepast. De hybride aandrijflijn is deels gebaseerd op de kennis en de ervaring van Volvo Bus met hybride en elektrische bussen.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer