VIDEO – Zelfrijdende Volvo FH met Drimote • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

VIDEO – Zelfrijdende Volvo FH met Drimote

Niet gek opkijken als er op het buitenterrein van de Evenementenhal Gorinchem ineens een Volvo FH zonder bestuurder langsrijdt. Dan bent u terecht gekomen in de live-demonstratie van het Drimote remote control systeem van Disbergen Technologies.

Uiterst vaardig manoeuvreert Guido Disbergen met de Volvo FH, maar hij staat buiten en bestuurt en controleert de Volvo met Drimote, een radiografische besturing voor voertuigen. “Het systeem is bedoeld voor chauffeurs die tijdens hun werk vaak de cabine uit moeten. Bij het leggen van rijplaten bijvoorbeeld, of bij werk met een kraan. Doordat de chauffeur de truck kan besturen op afstand wordt zijn productiviteit verhoogd en kan hij beter zien wat de vrachtwagen doet.” De Volvo FH zou ook met een oplegger erachter voor een laaddock gemanoeuvreerd kunnen worden.

De afstandsbediening die hiervoor wordt gebruikt is zeer eenvoudig te bedienen en bevat digitaal display waarop ‘de chauffeur’ alle informatie over de besturing ziet. De aandrijving, het remmen, gasgeven en schakelen van het voertuig geschied via de reeds aanwezige componenten. Deze zijn extern te besturen via de CAN-Gateway op de Body Builder Module. De PLC afstandsbediening is voorzien van EC approval E17 10R-D40058 keurmerk. Deze PLC draagt zorg voor de communicatie met de BBM CAN-Bus en Radio Decoder. In de PLC word een algoritme geladen dat alle processen bewaakt, aanstuurt en de veiligheid garandeert. De PLC zorgt voor de vertaalslag tussen de afstandsbediening en het voertuig. Het bedienen van het gaspedaal met Drimote geschied via de Volvo tweede gaspedaal functie. De signalen voor het gaspedaal worden ook gegenereerd door de PLC.

Sturen van het voertuig geschiedt ook via de afstandsbediening. De PLC stuurt signalen naar de Servo Motor gemonteerd achter de stuurkolom in de cabine. Het sturen werkt volgens hetzelfde principe als hobby RC voertuigen. Wanneer men stuurt volgen de wielen van het voertuig de slag van de hendel op de afstandsbediening. Als de hendel weer terug komt in de middenstand komen de wielen van het voertuig weer in rechtstand. De bestuurder hoeft dus niet na te denken waar de wielen van het voertuig staan.

De veiligheid wordt volgens Disbergen gegarandeerd door diverse algoritmes en sensoren. Bij communicatie-onderbreking tussen afstandsbediening en decoder wordt het voertuig direct tot stilstand gebracht en wordt het sturen uitgeschakeld. Mocht de communicatie tussen de PLC en Volvo BMM uitvallen dan wordt automatisch door de BBM “Full brake” actie uitgevoerd. Tevens zijn in de software van de PLC diverse veiligheidssystemen aangebracht. Bij het bekrachtigen van de Noodstop wordt de Volvo “Full brake” functie aangesproken. Deze zorgt ervoor dat er op alle assen van de combinatie geremd wordt met volle rem druk, op deze wijze wordt het voertuig zo snel mogelijk veilig tot stilstand gebracht. Doordat het Drimote systeem gebruik maakt van de Volvo componenten wordt indien nodig met ABS geremd om op deze wijze de veiligheid te garanderen.

Naast deze passieve veiligheidsystemen bevat het systeem ook een sensor die actief objecten detecteert aan de voorzijde van het voertuig. Bij detectie van objecten wordt afhankelijk van de rijsnelheid een rem actie gestart of full brake.

Van Disbergen Technologies biedt het Drimote systeem nu aan op de Volvo FH, in samenwerking met dealer Harbers Truck uit Apeldoorn. Het kan in de aftermarket worden gemonteerd. Samen met Harbers  en Volvo Trucks Nederland bekijkt Disbergen hoe Drimote verder uit te rollen in Nederland en andere landen. Volvo Trucks presenteerde onlangs ook een eigen af-fabriek systeem als nieuwe optie van Dynamic Steering.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer