Ga naar hoofdinhoud

Vink Barneveld gaat logistiek verbeteren

Familiebedrijf Vink uit Barneveld kondigt maatregelen aan om de werkwijze bij twee van haar werkmaatschappijen, met name op het vlak van administratie en logistiek, te verbeteren. Vink doet dit nadat de Gelderse Omgevingsdienst een rapport heeft opgesteld en hier een publieke discussie over is ontstaan.

Het bedrijf zal naar aanleiding hiervan additionele maatregelen nemen, maar zal in een schriftelijke reactie ook aangeven op welke punten zij het oneens is met de constateringen van de Omgevingsdienst.

De directie van Vink neemt de aantijgingen van de afgelopen periode serieus. Zo heeft het bedrijf al, direct nadat zij bekend werd met het rapport van de Omgevingsdienst, diverse maatregelen genomen bij de betreffende twee werkmaatschappijen. Nu na berichtgeving in media in de afgelopen weken een zeer negatief en ongenuanceerd beeld is ontstaan over deze twee werkmaatschappijen en daarmee over het gehele Vink-concern, willen de eigenaren een extra inspanning laten zien. Tegelijkertijd zal Vink alsnog officieel op het rapport reageren waarin ook zal worden aangegeven op welke punten de Omgevingsdienst naar haar mening de plank misslaat.

Deze extra inspanning bestaat eruit dat een extern bureau zal worden ingeschakeld om alle relevante processen en procedures tegen het licht te houden die te maken hebben met de inname, verwerking en aflevering van grond. De Omgevingsdienst vermeldt enkele tientallen incidenten in haar rapport gedurende de onderzoeksperiode, waarbij het vaak om administratieve handelingen gaat. In de onderzoeksperiode hebben in totaal zo’n 300.000 handelingen plaatsgevonden. Het bedrijf probeert daarbij zoveel mogelijk te voorkomen dat er vergissingen worden gemaakt. Verder zal als extra maatregel budget en personele capaciteit beschikbaar worden gesteld om de naleving van regels en procedures nog beter te bewaken. Dit wil Vink doen in afstemming met de Omgevingsdienst.

Algemeen directeur Rob Vink: “We lopen nooit weg voor onze verantwoordelijkheid. Daarom nemen we maatregelen om onze bedrijfsprocessen te optimaliseren met als doel het voorkomen van menselijk fouten. Gezien de complexiteit van alle wetten en regels waar wij mee te maken hebben, is een vergissing al snel gemaakt. Bijvoorbeeld een partij een code ‘24’ meegeven in plaats van ‘42’ kan al een groot misverstand oproepen. Het is van belang dat zowel wij als onze opdrachtgevers erop kunnen vertrouwen dat alles op de juiste manier wordt gedaan en is vastgelegd.” Vink heeft direct na verschijning van het rapport in de zomer van 2017 al maatregelen genomen, waaronder een andere inrichting van haar terreinen en de aanschaf van nieuwe weegapparatuur, waardoor bepaalde fouten al niet meer voor kunnen komen.

Aangezien wet- en regelgeving steeds strenger worden en de maatschappelijke eisen aan recyclingactiviteiten steeds scherper, levert het uitvoeren van bepaalde verwerkingsactiviteiten kwetsbaarheden op voor bepaalde delen van het Vink-concern. Bedrijfsactiviteiten die in deze veranderde tijden steeds moeilijker uitvoerbaar zijn, zoals het recyclen van kunstgras, worden daarom zo snel mogelijk stopgezet. “Recycling en circulariteit zijn belangrijk voor de toekomst van onze maatschappij, maar er kleven soms ook nadelen aan. Bepaalde stoffen blijven bijvoorbeeld aanwezig in hergebruikt materiaal – dit is simpelweg niet te voorkomen. Ook al levert dit geen daadwerkelijke problemen of gevaren op, de maatschappelijke en daarmee de politieke bereidheid om die nadelen te accepteren, is steeds kleiner geworden. Hierdoor is het voor ons niet meer aantrekkelijk om dit soort activiteiten te blijven uitvoeren”, aldus Rob Vink.

Rob Vink betreurt de negatieve aandacht die is ontstaan na berichtgeving in de media op basis van valse aannames. “Familiebedrijf Vink bestaat ruim 90 jaar. Zo’n lange staat van dienst heb je niet zomaar, daar moet je elke dag keihard voor werken. We voelen ons dan ook zeer gesteund door de warme reacties van onze klanten en onze ruim 300 loyale werknemers.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer