VLOG - Korte kontjes bij Krone • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

VLOG – Korte kontjes bij Krone

Trailerfabrikant Krone hield onlangs in de Rotterdamse haven een presentatie waarbij het twee nieuwe containerchassis presenteerde in het Box Liner-gamma. TTM.nl was erbij en zag dat obesitas ook bij containertransport een issue is. [INHOUD | INDEX TTMnl2017_3_54]

Om in het Rotterdamse havengebied te komen, moet TTM.nl de lange A15 vanuit Gelderland naar het westen afleggen. Als je daar rijdt, ben je omringd door vrachtwagencombinaties met containers. De A15 is met recht een containercorridor en dus zijn goede containerchassis van groot belang.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=q88QAsxzvmI&w=592&h=333]

Dat weet Krone, sinds eind vorig jaar in Rotterdam aanwezig met een servicecenter, als geen ander. Het Duitse merk pakte daarom groots uit in de haven. Zeker vier chassis stonden klaar voor demonstraties, maar voor het zover is, kijken wij eerst eens waarom Krone ons nu naar Rotterdam heeft laten rijden.

SOLAS
Dat is eigenlijk eenvoudig: SOLAS. Door deze internationale regelgeving moet het gewicht van containers altijd verifieerbaar en bekend zijn. Een van de voordelen is dat de handelingssnelheid bij terminals hoger is, maar dat betekent ook dat er niet snel even een ander chassis kan worden gehaald. Het juiste chassis voor het juiste gewicht dus. Overbelading wordt zwaar bestraft, ook op de A15 bijvoorbeeld, en zo’n boete wil geen enkele transporteur.

Staal
Een betere gewichtsverdeling en meer laadvermogen was een uitgangspunt bij het ontwerp van de nieuwe Box Liner containerchassis. Als eerste gaan we kijken bij het eerste nieuwe chassis voor louter 20-voets containers, dat voluit de Krone Box Liner SDC27 eL20 heet. Het chassis is gemaakt van ander staal dan voorheen: S700. Dit staal is sterker dan de variant die eerder werd gebruikt. Opvallend aan de eL20, zoals we hem maar even zullen noemen, is de korte achterkant. Voorheen was de afstand van de achterste as tot de achterste twistlock 700 tot 900 mm, vooral vanuit veiligheidsoverwegingen. Die regels zijn nu veranderd, waardoor het Box Liner chassis vrijwel geen achteroverbouw meer heeft. Daardoor staat de container zo’n 20 centimeter naar voren. Dat heeft diverse voordelen. De schoteldruk wordt circa 1 ton hoger en het laadvermogen stijgt van 27 naar 28 ton. Bij intermodaal transport groeit dit zelfs tot 32 ton. Het kortere chassis zorgt ervoor dat de lading beter wordt verdeeld over het chassis. Het zwaartepunt wordt ook naar voren verplaatst, en dat betekent een betere verdeling over de assen en minder kans op een te hoge aslast. Het helpt dus direct om boetes vanwege overbelading te voorkomen. De korte achterzijde is optisch wel even wennen, maar Krone verzekert dat de kont van de Box Liner nog even stevig is als voorheen.

Modulair
Krone’s multifunctionele containerchassis, de Box Liner SDC 27 eLTU70, is eveneens voorzien van zo’n korte achterkant. Dit chassis is opnieuw ontworpen, maar kan nog steeds 20- tot 45-voets containers meenemen. Het is modulair opgebouwd en blinkt volgens Krone uit in gebruiksgemak. Misschien nog fijner voor de gebruiker is het nieuwe laadvermogen, dat afhankelijk van de uitvoering 500 tot 900 kg hoger is. De nieuw ontworpen achterzijde zorgt ervoor dat het zwaartepunt 200 millimeter verder naar voren is geplaatst. Net als bij de eL20 worden daardoor de handling en de tractie van de trailer verbeterd. Het geeft ook minder druk op de derde as, en het laadvermogen gaat omhoog van 24 naar maar liefst 28 ton. Dat is een belangrijk gegeven als het gaat om het vervoeren van 20-voets containers in gecombineerd vervoer. Als Krone de container speciaal voor ons even van het chassis licht, zien we aan het chassis nog meer nieuws dan alleen dat korte kontje. Zo zien we een centrale langsligger. Krone zelf zegt dat haar multifunctionele chassis verbeterd is ten opzichte van de concurrentie als het gaat om het bedienen en uitschuiven, vooral aan de voorzijde. Het aanpassen van het chassis van een container op het achtereind naar het midden is nu veel makkelijker geworden, zo liet Krone in een presentatie zien. Twee 20-voets containers passen nu op de eLTU70 met dezelfde wielbasis als een 40-voeter. Daarmee is dit chassis eigenlijk een universele oplossing voor containertransport geworden.

Pneumatisch
Krones Box Liner gamma bestaat uit nog twee chassis. De eLTU6 kan 20-voets containers voor een optimale gewichtsverdeling in het midden van het chassis hebben, waarna ze makkelijk naar achter kunnen worden verplaatst voor laden en lossen. Op deze manier is minimaal een kwart van de lading op de aangedreven as van de trekker. Ook 45-voets containers kunnen op dit chassis. Ook de eLTU5 is een allrounder die 20- maar ook 45-voets containers aan kan. Bij dit chassis zagen we nieuwe vouwsloten en een verder ontwikkelde eenvoudig te bedienen uitschuifmogelijkheid aan de voorzijde. Dat gebeurt overigens, net als aan de achterzijde, pneumatisch, met een druk op de knop.

De wereld van het transport verandert snel, bedenken we als we terugrijden over de A15. Nieuwe regels, nieuwe voorschriften, en de transporteur zich maar aanpassen. Met de nieuwe Krone containerchassis is de kans op overbelading in ieder geval een stuk afgenomen, en de kans dat oom agent langs de A15 goedkeurend naar je staat te knikken neemt zienderogen toe.

#overgewicht
#regelgeving
#gebruiksgemak

TEKST: ARJAN VELTHOVEN | FOTO’S: TTM.NL, KRONE

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer