Volvo investeert in bestrijding ladingdiefstal • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Volvo investeert in bestrijding ladingdiefstal

De transportcriminaliteit is een serieus issue dezer dagen en Volvo lijkt daar ook van overtuigd. De Zweedse truckfabrikant heeft een belang genomen in de zweedse firma Datachassi.Datachassi heeft een systeem ontwikkeld dat trucks en opleggers beschermd tegen ladingdiefstal.

Het anti-diefstalsysteem bestaat uit een aantal sensoren die worden ingebouwd in de zijmarkeringslichten van de trailer. Als het systeem aanstaat en een persoon bevindt zich naast de trailer, dan gaat er een alarm af in de cabine, waardoor de chauffeur geattendeerd wordt op de aanwezigheid van (ongewenste) personen rond zijn combinatie.
 
Het systeem klinkt eenvoudig van opzet, Volvo denkt dat het anti-diefstalsysteem van Datachassi groot potentieel heeft. “We doen deze investering alleen omdat we geloven in de potentie van dit systeem”, aldus Per Wassén van Volvo Technology Transfer. “Het belangrijkste pluspunt van het Datachassi systeem is dat het de trailer linkt aan de truck door sensoren en intelligente radiotechnologie te gebruiken. Daardoor wordt het risico van ladingdiefstal en het vernielen van zeilen sterk verminderd.” Volgens Volvo hebben andere truckfabrikanten al interesse getoond in het aanbieden van het Datachassi systeem.
 
Een ander pluspunt van het systeem is dat het ook tijdens het rijden kan worden gebruikt om aan te geven of er naast de trailer personen of voertuigen zijn. Dat kan een bijdrage leveren in het voorkomen van dodehoek-ongevallen.
 
Het Datachassi systeem is momenteel bijna voorzien van een Zweeds patent. Een wereldwijd patent is inmiddels ook aangevraagd.
 

Auteur: Arjan Velthoven

 

ttm.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer