Ga naar hoofdinhoud

Volvo splitst in aantal landen Renault Trucks weer af

Na een arbeidsintensieve integratie van de Volvo Trucks en Renault Trucks organisatie van de afgelopen jaren, bewandelt Volvo Group in een aantal Europese landen nu weer het omgekeerde pad. Vanaf september worden de Volvo en Renault verkooporganisatie uit elkaar gehaald in België, Groot-Brittannië, Frankrijk, Italië en Spanje. Dat heeft Volvo Trucks CEO Claes Nilsson gezegd in een interview met TTM.nl.

De integratie kwam ruim vijf jaar geleden voort uit kostenoverwegingen. Volvo Trucks CEO Claes Nilsson. “We zagen toen duidelijke synergievoordelen als we delen van de Volvo- en Renault-organisatie zouden samenvoegen, zeker als het om kosten gaat. Nu zien we echter dat we in markten waar we gescheiden dealernetwerken hanteren we behoefte hebben aan een gescheiden organisatie, vooral als het gaat om mensen en financiën. Ik heb voor Volvo Trucks gewoon 120 procent inzet nodig. Het is voor ons al moeilijk genoeg om onze belangrijkste concurrenten te bevechten. Met de scheiding denken we bij Volvo meer omzet te kunnen behalen en meer aandacht en service aan onze klanten te kunnen verlenen.”

Nilsson geeft toe dat het succes van de integratie niet zo groot is als vooraf gedacht. “Misschien zijn we te ver gegaan in een streven kosten te besparen. Dat was wellicht niet de beste keuze met het oog op onze dienstverlening en het optimaliseren van de omzet voor Volvo Trucks en Renault Trucks. Dat geldt dan wel echt voor de landen waar we de splitsing nu terugdraaien. In andere landen ligt het anders. Kijk bijvoorbeeld naar Scandinavië, waar het marktaandeel Renault heel klein is. Daar zou Renault Trucks nooit in staat zijn om op de lange termijn zelfstandig te kunnen bestaan. Maar in andere landen heeft Renault haar eigen concurrenten, en Volvo heeft haar eigen concurrenten, dus dan is het beter om uit elkaar te gaan.”

De strategieherziening van Volvo Trucks heeft volgens een woordvoerder van Volvo Trucks Nederland geen gevolgen voor de verkoopactiviteiten en dealernetwerken in Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer