Ga naar hoofdinhoud

VSE besturing ook nuttig in melktransport

Danmel Transport uit Oosthuizen doet RMO met trailers voorzien van VSE elektronische trailerbesturing. Vooral de betere wendbaarheid is een motief.

 Danmel liet de trailer bouwen bij Heinrich Wellmeyer die de wagen voorzag van een Janski tank van 35.500 liter. De verbeterde wendbaarheid en stabiliteit gaven de doorslag om voor dit concept te kiezen. Ook het lage eigen gewicht en het feit dat voertuig  onderhoudsvriendelijk is speelden mee. Mart de Waard, de eigenaar van Danmel: “Voor de te bestellen nieuwe trailer had ik kunnen kiezen voor het in de RMO gebruikelijke concept van een drie-assige trailer met wide-spread en mechanische besturing op de eerste en laatste as. Mijn ervaringen hiermee zijn redelijk maar ik had het gevoel dat het beter moest kunnen. Ik heb daarom eerst een aantal eisen en wensen voor mezelf op een rijtje gezet. Daarbij kwam ik tot de conclusie dat mijn bestaande trailers op belangrijke punten, zoals wendbaarheid, stabiliteit en onderhoudskosten tekortschieten.”
Lichter en lager
Voor het verbeteren van de wendbaarheid viel het oog van De Waard op ETS, het elektro-hydraulische stuursysteem van VSE. “Van hen kreeg ik het advies niet de eerste en de laatste, maar de achterste twee assen te laten sturen. Ten opzichte van de zogenaamde ‘X-opstelling’ wordt de draaicirkel namelijk beduidend kleiner omdat de trailer dan om de voorste en niet om de middelste as draait. Eerlijk gezegd was ik bang dat ik dan last zou krijgen van een grote uitzwaai aan de achterkant. VSE wist me er echter van te overtuigen dat hier met ETS geen sprake van is, omdat het systeem ervoor zorgt dat de trailer in elke omstandigheid zeer nauwkeurig de trekker volgt. Toen ik ook de andere voordelen van ETS inzag bleek dit voor ons de sleutel te zijn om ook de andere wensen in te kunnen vullen.”
De afwezigheid van draaikransen betekende dat de tank 20 cm lager kon worden gebouwd en heeft verder het voordeel van ca. 1.200 kg gewichtsbesparing ten opzichte van een vergelijkbaar exemplaar met mechanische besturing. Danmel is huisvervoerder van de CONO melkfabriek in Westbeemster waar de Beemsterkaas wordt geproduceerd.

VSE

VSE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer