Ga naar hoofdinhoud

VSE sturing op bloementrailer Fleurs van den Eijkel

Bloemenvervoerder Fleurs Van den Eijkel uit Rijnsburg heeft in overleg met carrosseriebouwer Theo Mulder uit dezelfde plaats een VSE stuursysteem gemonteerd op een nieuwe bloementrailer met een zwanenhals. Kenmerken van deze trailer zijn de lage laadvloer en de kleine wielen. Vanwege de geringe inbouwruimte die nodig is, kon toch een VSE stuursysteem worden ingebouwd om de achterste traileras effectief te kunnen sturen.  

fleurs-vde-mulder3Fleurs Van den Eijkel is een Zuid Hollands familiebedrijf dat al jaren bekend is in de wereld van de bloemenhandel. Al ruim een halve eeuw verhandelt de familie Van den Eijkel bloemen, en dan voornamelijk in het buitenland. In het recente verleden werd vaak met bakwagen- aanhangwagencombi’s gereden. Dit keer kiest het bedrijf voor een trailer met Trias chassis en met een VSE-stuursysteem. Daarmee kan Van den Eijkel dezelfde manoeuvreerbaarheid realiseren als men van de bakwagencombi’s gewend is. Wekelijks rijdt Gerhard van den Eijkel met zijn nieuwe combinatie naar het zuiden van Frankrijk. ”Onvermijdelijk daarbij is dat we vaak in kleinere dorpjes terecht komen, het is van belang dat onze combinatie dan optimaal kan manoeuvreren. Onze vaste opbouwer, Theo Mulder, had hiervoor een oplossing.”

vse3Een ander vast gegeven is dat Van den Eijkel al jaren nieuwe carrosserieën laat opbouwen bij Theo Mulder uit Rijnsburg. ”Dat gebeurt al een halve eeuw zo”, zegt Gerhard. Toen Mulder opperde om de nieuwe trailer uit te rusten met VSE-steering, stond Van den Eijkel daar positief tegenover. ”Ik heb ermee proef gereden en ik had al positieve reacties gehoord van een collega die er ook mee rijdt”, zegt Van den Eijkel. ”Wat me vooral bevalt is dat je als chauffeur altijd weet dat wanneer je harder rijdt dan 50 km/h, het systeem de as recht zet en zichzelf uitschakelt. Dat voorkomt veel onzekerheid.” Van den Eijkel leerde ook de verschillen met andere systemen. ”De inbouwruimte die VSE-steering vraagt is gering. Dat is mooi, want met zo’n zwanenhals trailer heb je niet zoveel ruimte.”

Van den Eijkel noemt nog andere verschillen: ”Het is altijd even wennen, maar we weten nu dat het stuursysteem van VSE preciezer stuurt dan een stangensysteem. Als bedrijf zijn we er nu aan gewend en we zijn benieuwd wat het systeem verder voor voordelen in petto heeft ten aanzien van brandstofverbruik en besparing bandenslijtage.” De assen op de trailer zijn van BPW en hebben 17,5 inch wielen.  Van den Eijkel heeft er het volste vertrouwen in dat hij met zijn eveneens nieuw aangeschafte trekker voordelen gaat behalen in de kostenexploitatie met zijn nieuwe combinatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer