Wabco introduceert elektrisch aangedreven trailer • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Wabco introduceert elektrisch aangedreven trailer

Wabco meldde tijdens zijn persconferentie op de IAA hard te werken aan een elektrisch aangedreven trailer. Die zou zijn energie geheel uit de vrijkomende kinetische energie moeten halen die ontstaan tijdens remmen en afdalen. De winst zou in de distributie tot 20 procent minder verbruik moeten zijn.

* Tot 20 procent minder brandstofverbruik

* Systeem ook geschikt voor bakwagens

* Zelfde payload door ruimere wetgeving

Het bijzondere aan het concept is, dat het achter elke gangbare truck met ABS moet passen. Na de lancering is het dus bruikbaar op het overgrote deel van het Europese trekkerpark. Het concept bestaat uit de plaatsing van twee naafmotoren in de wielen van een van de assen. Het LI-ON accupakket wordt via die motoren opgeladen tijdens het decelereren of in de afdaling. Dan werken die dus als generator, een beproefd concept. Daarvoor is het wel nodig dat de trailer met het ABS van de truck kan ‘praten’ vanwege de remkrachtverdeling en bijvoorbeeld een goede werking van het ESP.

Met de zo teruggewonnen energie worden vervolgens twee wielen van de trailer bij het optrekken of helling op rijden, actief aangedreven via de naafmotoren. Die kunnen daarbij een vermogen van tussen 80 en 160 kW op de weg zetten en dat is een dikke 100 tot 200 pk extra. Met zoveel vermogen is het logisch dat de dieselmotor veel minder hard hoeft te werken en dus zuiniger is en of de truck sneller boven brengt. Bovendien wordt de aandrijflijn zo minder zwaar belast.

Het systeem weegt nu nog een 800 kilo maar Wabco verwacht dat de productierijpe versie uiteindelijk rond de 500 kilo gaat wegen. Volgens Wabco zal dat niet ten koste van het laadvermogen gaan. Wabco denkt dat het systeem gebruik kan maken van dezelfde Europese regeling waarbij het meergewicht dat ontstaat door elektricifisering opgeteld mag worden bij het maximale toegelaten gewicht van het voertuig.

Wabco zegt het systeem nu nog niet street legal te hebben. Maar men verwacht dat de eerste inzet snel zal komen in het openbaar vervoer omdat uitgerekend bussen veel optrekken en afremmen. Daarna komt het beschikbaar voor het goederentransport. Hier zou een Nederlandse distributeur tot 20 procent minder brandstofkosten kunnen hebben. Voor het internationale transport wordt een besparing van 15 procent verwacht. Uiteindelijk moet de trailer ook autonoom kunnen rijden. Bijvoorbeeld tussen het dock en een parkeerplaats. Daarvoor moet er dan nog wel een oplossing komen voor de kop van de trailer en de steunpoten.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer