Nieuws

Europees logistiek dienstverlener Waberer’s heeft een goed eerste kwartaal van 2018 achter de rug. Er was sterke omzetgroei te noteren, ondanks herprijzing die volumes en winstgevendheid beïnvloedden.

De omzet steeg op jaarbasis met 15 procent tot 179 miljoen euro. De omzet van het Internationale Transport Segment steeg met 17 procent als gevolg van hogere prijzen en acquisitie. De omzet van Regionale Contract Logistiek segment nam toe met 8 procent als gevolg van verbeterde magazijncapaciteit en hogere prijzen. De terugkerende EBITDA bleef stabiel op 18 miljoen euro. In het Internationale Transport Segment nam de terugkerende EBITDA af met 4 procent, als resultaat van zwakkere volumes door de implementatie van herprijzingstrategie. De EBITDA nam met 18 procent toe in het Regionale Contract Logistiek segment, dankzij betere groei en hogere marges binnen de magazijnservice. De terugkerende EBIT nam af tot 3.1 miljoen euro als gevolg van waardevermindering door een grotere vlootomvang. Het terugkerende nettoresultaat nam af tot 0.2 miljoen euro, toe te schrijven aan de afwezigheid van eenmalige winst (Q1 2017: 1.3 miljoen eenmalige belastingwinst). De Netto Leverage bleef, ondanks de acquisitie en een tijdelijke groei in werkkapitaal, op jaarbasis ongeveer gelijk, met een terugkerende EBITDA van 3,0x.

Ferenc Lajkó, CEO van Waberer’s International Nyrt., geeft commentaar op de cijfers: “De eerste drie maanden van 2018 toonden een sterk optreden van de groep. Toch registreerden we enige druk op volumes in het internationale transport segment. Dit kwam deels door onze bewuste herprijzingstrategie, en deels door een typisch laagseizoen moment aan het begin van het jaar.

Onze lopende initiatieven zullen helpen deze druk te verlichten. Naast andere projecten werken we aan het verbeteren van de kilometerprestaties door de capaciteit en efficiëntie van ons salesteam te vergroten om de algemene dekking van de FTL-vraag te vergroten en onze activiteiten in doelgerichte lijnen te versterken die in het eerste kwartaal een negatief effect hadden op de kilometerstand. Hoewel de herprijzing van onze diensten een effect had op onze winstgevendheid in het eerste kwartaal, zal dit naar verwachting voor de rest van het jaar een positief effect hebben. In het regionale contractlogistiek segment werden hoge groeipercentages behouden. Marges groeiden in het eerste kwartaal omdat we hogere prijzen in dit segment konden realiseren.

Belangrijk om te vermelden is dat er meerdere lange termijn projecten onderweg zijn die onze verwachtingen voor verdere groei en efficiëntie zullen versterken. We willen onder andere ons streven naar marktconsolidatie voortzetten. Daarnaast willen we gebruik blijven maken van de verzamelde gegevens die leiden tot extra besparingen op belangrijke kostenposten zoals brandstofverbruik.

Terugkijkend op de uitdagende omstandigheden die onze winstgevendheid in het laagseizoen hebben beïnvloed, hebben we onze visie op het komende jaar licht bijgesteld, maar op basis van de huidige handel en de verwachte impact van onze verbeteringsinitiatieven, hebben we er vertrouwen in dat aanzienlijke groei haalbaar is.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven