Ga naar hoofdinhoud

UPDATE – Wéér truck als moordwapen gebruikt bij aanslag

Voor de tweede keer dit jaar is een vrachtwagen gebruikt bij een grote terroristische aanslag in West-Europa. Maandagavond reed een trekker-oplegger combinatie van het Poolse transportbedrijf Ariel Zurawski in op een kerstmarkt op de Breitscheidplatz in Berlijn. Er zijn zeker twaalf doden en vijftig gewonden te betreuren. Nieuwe UPDATES worden gepubliceerd onderaan deze pagina.

zurawskiAfgelopen zomer huurde een Fransman van Tunesische afkomst een vrachtwagen en reed in op een menigte in Nice. De eerste beelden van de aanslag, die maandagavond kort na 20.00 uur plaatsvond, lieten een donker gekleurde Scania zien met het opschrift ‘Ariel Zurawski’. Het is dezelfde truck als op de foto rechts. De eigenaar van de truck, de Pool Ariel Zurawski zelf, was snel opgespoord en liet weten zijn chauffeur voor een klus naar Berlijn te hebben gestuurd en sinds 16.00 uur die middag niets meer van hem te hebben gehoord. Na de aanslag werd in de cabine van de Scania een Poolse man levenloos aangetroffen. Hij is vermoedelijk de chauffeur van Zurawski, maar de kans lijkt klein dat hij ook de aanslag heeft gepleegd. Hij werd naar verluidt aangetroffen op de bijrijdersstoel. In de oplegger werden stalen balken aangetroffen.

BerlijnDe persoon die naar nu blijkt willens en wetens de vrachtwagencombinatie doelgericht en met opzet de kerstmarkt heeft opgereden vluchtte na de aanslag maar kon niet lang daarna op aanwijzen van ooggetuigen door de politie worden aangehouden. Alles wijst erop dat hij de vrachtwagen heeft bestuurd. Hij heeft waarschijnlijk de vrachtwagen met chauffeur en al gekidnapt. Uit GPS-gegevens van de truck, in handen van Ariel Zurawski, blijkt dat degene die de truck bestuurde dat eerder die dag heeft geprobeerd onder de knie te krijgen. Tegenover de Poolse site Fakt verklaart Zurawski dat de truck diverse malen tussen 15.00 en 19.00 opnieuw werd gestart. Daarbij reed de truck niet elke keer weg. Dat doet vermoeden dat de bestuurder zeer onkundig was, waardoor de truck telkens weer stilviel. Pas om 19.34 uur is de vrachtwagen daadwerkelijk weggereden, waarschijnlijk op weg naar zijn dodelijke missie.

UPDATE: De directeur van Ariel Zurawski heeft bevestigd dat de dode man in de cabine van de truck zijn neef is, de eigenlijke chauffeur van de combinatie. Hij heeft de man geïdentificeerd via foto’s. De chauffeur is vermoedelijk door de dader van de aanslag doodgeschoten.

UPDATE: De vermoedelijke dader zou volgens Duitse media de 23-jarige Pakistaan Naved B. zijn. Hij kwam via Passau Duitsland binnen. Hij zou via de Balkanroute zijn gereisd en verbleef in een opvangcentrum voor vluchtelingen in Berlijn. Een getuige achtervolgde de man na de aanslag en lichtte de politie in. Na twee kilometer kon hij worden aangehouden.

UPDATE: De politie in Berlijn bericht dat de beoogde dader bij een eerste verhoor de beschuldigingen ontkent en beweert onschuldig te zijn. De echte dader van de aanslag is mogelijk nog op vrije voeten. Voorzichtigheid is dus geboden voor iedereen in Berlijn, aldus de politie.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer