‘Werknemers dumpen via prepack faillissement mag niet meer’ • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

‘Werknemers dumpen via prepack faillissement mag niet meer’

Een prepack faillissement mag door bedrijven niet meer worden gebruikt om van werknemers af te komen of hen in dienst te nemen tegen andere arbeidsvoorwaarden. Dat heeft de rechtbank van Limburg bepaald in een zaak van vakbond FNV tegen transportbedrijf Princen Tranmission uit Weert.

De uitspraak betekent de eerste in zijn soort van een Nederlandse rechter over het zogeheten prepack of flitsfaillissement. Dat is een vooropgezet faillissement met als doel de onderneming vrij van schulden en rechten van werknemers te laten doorstarten. Eerder al besloot het Europese Hof in de Smallsteps-zaak dat een prepack niet meer mocht, maar daar werd door Nederlandse rechters tot nu toe weinig gehoor aan gegeven.

Princen TransMission in Weert heeft in 2015 na een prepack faillissement niet alle werknemers tegen dezelfde arbeidsvoorwaarden overgenomen in de nieuwe BV. Dit was ten onrechte, stelde de rechter. Het transportbedrijf nam bij de doorstart alle werknemers van de failliete BV in dienst, met uitzondering van de oudere werknemers met lange dienstverbanden en met ‘een vlekje’. FNV en deze werknemers tekenden verzet aan tegen het faillissement en tegen de opzegging van de arbeidsovereenkomsten van deze werknemers. Ondanks dat de FNV deze eerste procedure niet won, gaf de rechter in een zaak tegen de nieuwe, doorgestarte BV aan dat de faillissementsprocedure was ingeleid met het oog op doorstart van de failliet en niet (louter) was gericht op liquidatie van het vermogen. Dat betekent dat de werknemers met dezelfde arbeidsvoorwaarden hadden moeten worden overgenomen, want er was wel degelijk overgang van onderneming. De conclusie is dat de werknemers voor de duur van de opzegtermijn mee over zijn gegaan op de nieuwe onderneming en over die periode een loonaanspraak hebben.

FNV zegt dat de uitspraak ‘een grote overwinning’ is voor alle werknemers in Nederland die in dezelfde situatie terechtkomen: zij worden nu toch beschermd door de wet.  Het juridisch panel van TTM.nl is het eens met die visie van FNV: aan het op grote schaal toepassen van prepack faillissementen zal hiermee een einde komen, tenzij men alle personeelsleden wenst over te nemen.

Overigens zien onze experts een foutje staan in de uitspraak. In de uitspraak  wordt de loonaanspraak telkens gelinkt aan de periode 1 april 2015 tot 12 mei 2015, maar in de uiteindelijke beslissing (dictum) wordt opeens gesproken over de periode 1 april 2015 tot 12 mei 2016, wat toch een fiks jaar aan loonkosten extra betekent…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer