Ga naar hoofdinhoud

Werknemers willen miljoenen vakantiegeld terugvorderen

CNV Vakmensen gaat werknemers in de transportsector helpen om niet volledig uitbetaalde vakantiedagen alsnog te vorderen van werkgevers. Het gaat al gauw om duizenden euro’s bruto per persoon over een periode van vijf jaar. CNV Vakmensen spreekt van een mogelijke miljoenenclaim. Voor het zover is gaat CNV Vakmensen eerst een proef doen voor drie werknemers van GCA en Geodis. TLN is het niet eens met de stellingname van CNV Vakmensen.

De uitbetaling van vakantiedagen is volgens CNV al langer onderwerp van gesprek met de werkgevers in de transportsector. Aanleiding is een arrest van het Europese Hof van Justitie (2011). Volgens die uitspraak moet de beloning voor een vakantiedag gelijk zijn aan de beloning voor een werkdag. “Dat is in de transportsector nu duidelijk niet het geval”, zegt Tjitze van Rijssel van CNV. “De uitbetaling van een vakantiedag is uitsluitend gebaseerd op het relatief lage basissalaris. Er wordt geen rekening gehouden met toeslagen en de vele overuren. Dat klopt niet.”

De kwestie was (of is nog steeds) aan de orde bij meer bedrijven en sectoren, maar volgens Van Rijssel zitten werknemers in de transportsector in een bijzondere situatie. “Er is geen sector waar werknemers structureel zoveel overuren maken. Werkweken van 60, 70 uur zijn geen uitzondering. Die overuren zijn onderdeel van hun salaris en moeten dus ook meetellen bij het uitbetalen van vakantiedagen. Werknemers die dit over de afgelopen vijf jaar willen vorderen, hebben volgens ons een sterke zaak. Het gaat om zeker 100.000 werknemers: niet alleen chauffeurs, maar ook kantoormedewerkers die in ploegendienst werken of planners die structureel in de weekenden werken.”

Tijdens het cao-overleg eerder dit jaar heeft CNV Vakmensen geprobeerd om met werkgeversorganisaties TLN en VVT een centrale deal te maken. “Dan hadden we het in één keer goed kunnen regelen voor iedereen. Maar de werkgevers wilden daar helaas niet van weten”, zegt Van Rijssel. TLN zegt bij monde van woordvoerder Cleo Vissers dat er tijdens de cao-onderhandelingen sprake was van een interpretatieverschil. Meer dan dat TLN het nog altijd niet eens is met de stellingname van CNV Vakmensen wil Vissers niet kwijt.

CNV ziet in de houding van TLN en VVT een reden dat werknemers nu zelf bij hun eigen werkgever een vordering moeten indienen. CNV Vakmensen gaat de werknemers hierbij helpen. Voor drie leden heeft de bond – bij wijze van proef – over de afgelopen vijf jaar een claim ingediend van elk zo’n 6.000 euro bruto. Het gaat om werknemers van GCA en Geodis. “Als ze niet betalen, starten we een proefproces bij de rechter.”

4 reacties op “Werknemers willen miljoenen vakantiegeld terugvorderen

  • H.Visser

    Gaan er bij opname van een vakantiedag dan ook 12 tot 15 uur ingehouden worden?

  • Eric

    Nee. Omdat je maar over 8uur per dag vakantierecht opbouwt, als je werkgever dit zou doen dan moet hij ook het aantal
    opneembare vakantieuren herberekenen naar je gewerkte uren.

  • Marco Brant

    Is er mischien een voorbeeld brief voor je werkgever om alvast in te dienen bij de werkgever??

  • rob

    het probleem bij vakbonden is dat er weinig nieuwe leden bij komen , en door natuurlijk verloop leden vertrekken
    daarom zijn vakbonden geneigd om dmv rare dingen te roepen ,zieltjes te winnen
    als je dit al geregeld wil hebben doe je dat in de onderhandelingen voor de toekomst en niet met terugwerkende kracht
    het is inderdaad gebruikelijk om veel uren te maken ,maar daarom is het overgrote deel ook in deze sector werkzaam , het hoort er dus bij , ga je deze overuren nog duurder maken word het dus voor de werkgever steeds aantrekkelijker om met buitenlandse chauffeurs te gaan werken ofwel ; laten we onszelf niet buitenspel zetten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer