fbpx Ga naar hoofdinhoud

West-Brabant alweer Logistieke Hotspot van het Jaar

West-Brabant is de winnaar van de Logistieke Hotspot verkiezing 2018. De Brabantse regio eindigde ook vorig jaar als eerste bij deze verkiezing georganiseerd door vakblad Logistiek.nl. Op de tweede plaats is geëindigd Tilburg-Waalwijk gevolgd door Venlo-Venray dat genoegen moet nemen met plaats 3. Runner-up dit jaar is regio Almere-Lelystad-Zeewolde.

Sinds de start van de verkiezing is het voor de vijfde keer dat West-Brabant de titel van Logistieke Hotspot nummer 1 van Nederland in de wacht sleept. De regio noteerde de hoogste score op 3 van de in totaal 6 criteria, op basis waarvan de logistieke hotspot ranglijst tot stand komt.

Voor het bepalen van de ranking van 28 belangrijkste logistieke hotspots van Nederland heeft Logistiek een panel van 27 experts, logistiek vastgoed ontwikkelaars, makelaars, locatie adviesbureaus, logistiek dienstverleners en verladers, de diverse regio’s aan de hand van een anonieme online enquête laten vergelijken op basis van zes criteria: beschikbaarheid van geschikt personeel, beschikbaarheid van voldoende bouwgrond en geschikte panden, medewerking van overheid/gemeenten, inzetbaarheid en motivatie van medewerkers, aanwezigheid van goede infrastructuur enbereikbaarheid van logistieke knooppunten

West-Brabant kwam als beste uit de bus bij de criteria: bouwgrond en beschikbaarheid panden, motivatie en inzetbaarheid van personeel en bereikbaarheid van logistieke knooppunten. De einduitslag is tot stand gekomen door de panelleden bij de eerste 3 categorieën alle 28 hotspots te ranken. Meerdere voorkeursstemmen gaven de panelleden weg op de overige 3 categorieën: motivatie van het personeel, infrastructuur en bereikbaarheid van de logistieke hotspots.

Jacques Niederer, burgemeester van de gemeente Roosendaal, zegt in een eerste reactie dat West-Brabant de overwinning mede te danken heeft met de komst van Lidl in Roosendaal en andere ontwikkelingen in deze regio. “Daarnaast speelt ook de expansie van bestaande logistieke bedrijven een grote rol. Denk bijvoorbeeld aan Bas Logistics in Etten-Leur en Mepavex in Bergen op Zoom. De rol van REWIN, als trekker van het samenwerkingsverband CONNECTED West-Brabant en de rol van alle gemeenten en onderwijsinstellingen is cruciaal en ‘betaalt’ zich nu uit in het opnieuw uitverkoren zijn tot dé logistieke hotspot van Nederland. Hier zijn wij met z’n allen heel trots op.”

Henk Rosman, directeur REWIN West-Brabant, stelt dat de zege een mooi resultaat is van de samenwerking in het regionaal gedragen logistieke programma. “Deze overwinning is een enorme stimulans om daar mee door te gaan en de logistiek in West Brabant steeds slimmer te maken.”

Jack Zagers, directeur eigenaar Otentic Logistics, Oosterhout , vindt dat deze uitslag een erkenning is voor de energie en samenwerking die in West-Brabant door ondernemers, overheid en onderwijs in de logistieke ontwikkeling geïnvesteerd wordt. Maar er valt nog veel meer te winnen. Het samen oppakken van triple helix projecten biedt ons de kansen om dat te doen,  dus we gaan deze ontwikkeling zeker voortzetten.”

Rob Neutelings, voorzitter Raad van Bestuur ROC West-Brabant, is trots op het feit dat de regio opnieuw is gekozen tot logistieke hotspot nummer 1. “Vanuit onderwijs doen we ons uiterste best om de sector op peil te houden. Het mbo speelt daarin een belangrijke rol. We zijn ook blij dat we kunnen meewerken aan de totstandkoming van de Associate Degree Logistiek opleiding die Avans in Roosendaal start. Deze tweejarige opleiding biedt kandidaten meer mogelijkheden op de arbeidsmarkt en biedt de sector een nieuwe pool van goed opgeleide medewerkers. ”

Runner-up van dit jaar is zonder enige twijfel de regio Almere-Lelystad-Zeewolde. Dit jaar eindigt de Flevolandse regio – gastheer van de komende Summit Logistieke Hotspots – op een verdienstelijke twaalfde plaats terwijl in 2017 nog genoegen moest worden genomen met een positie in de achterhoede (21, red.). De logistieke hotspot in wording kwam vorig jaar en dit jaar veelvuldig in het nieuws door de komst van het mega-distributiecentrum van de Spaanse kledinggigant Inditex.

In de top 10 worden West-Brabant, Tilburg-Waalwijk en Venlo-Venray gevolgd door de logistieke hotspots: 4. Rivierenland (Tiel-Geldermalsen-Zaltbommel), 5. Utrecht (Lage Weide)-Nieuwegein Vianen, 6. Schiphol, 7. Oss-Veghel-’s-Hertogenbosch, 8. Eindhoven-Helmond, 9. Twente (Almelo-Hengelo-Enschede), 10. Keyport Midden Limburg (Roermond-Weert).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer