Wie wint de eerste Truck Innovation Award? • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Wie wint de eerste Truck Innovation Award?

Op de vakbeurs IAA, volgende week in Hannover, wordt de allereerste Truck Innovation Award uitgereikt. De Truck Innovation Award is een spin-off van de International Truck of the Year Award en bedoeld om de inspanningen van truckfabrikanten om ‘de truck van de toekomst’ te ontwerpen te belonen. Voor de eerste editie zijn er zes genomineerden.

De Truck Innovation Award is opgericht door de International Truck of the Year organisatie en is weerspiegelt de energietransitie  die plaatsvindt binnen de automotive- industrie naar nieuwe, onconventionele vrachtwagens met een lage milieubelasting.

De inzendingen voor de Truck Innovation Award worden genomineerd en beoordeeld in overeenstemming met de langlopende Internationale Truck of the Year Award. Het belangrijkste criterium voor de nominatie en verkiezing van een vrachtwagen voor de Truck Innovation Award is gebaseerd zijn op zijn waarschijnlijke bijdrage aan het verhogen van de efficiëntie van het transport van goederen over de weg in de nabije toekomst, evenals de potentiële vermindering van de milieubelasting in de landen die betrokken zijn bij de International Truck of the Year-organisatie.

De genomineerde vrachtwagen moet een voertuig met geavanceerde technologie zijn, met een totaalgewicht van meer dan 3,5 ton. Het moet beschikken over een alternatieve aandrijflijn moeten beschikken, b.v. hybride, hybride range-extender, volledig elektrisch – of een alternatief brandstofsysteem hebben zoals LNG / CNG / waterstof / brandstofcellen enz. Een andere mogelijkheid is dat het hi-tech oplossingen heeft in de zin van voertuigconnectiviteit, zoals semi-autonomische / volledig autonome rijsystemen, ‘platooning’-mogelijkheden, geavanceerde ondersteuningsdiensten zoals diagnostiek op afstand, enz. – die zich nog in een prototype / vroege ontwikkelingsfase bevinden, als enig voertuig of in de productie van kleine hoeveelheden. Het is echter wel de bedoeling, hoe de specificatie ook is, dat de genomineerde voertuigen voor de Truck Innovation Award een bestuurbare vrachtwagen is, met andere woorden: eenmalige concept-voertuigen komen niet in aanmerking.

Voor de eerste editie van de Truck Innovation Award zijn de volgende voertuigen genomineerd:

DAF Ecochamps Hybrid

MAN AFAS Level 4 Autonomous

Mercedes-Benz eActros

Renault 2nd Generation E Trucks

Volvo FE-FL Electric

ZF Innovation Truck

 

De uitreiking van de Truck Innovation Award vindt plaats tijdens de IAA in Hannover.

De International Truck of the Year (IToY) -prijs werd oorspronkelijk in 1977 gelanceerd door de Britse journalist en de legendarische redacteur van het tijdschrift TRUCK, Pat Kennett. Anno 2018 vertegenwoordigen 25 juryleden van toonaangevende truckvakbladen uit heel Europa de ITOY-jury. Bovendien heeft de IToY Group de laatste jaren haar werkterrein uitgebreid van invloed door ‘geassocieerde leden’ te benoemen in de groeiende vrachtwagenmarkten van China, India, Zuid-Afrika, Australië, Brazilië, Japan en Iran. Al met al benadert het lezerspubliek van de ITOY-jury de miljoen mensen. Namens Nederland zit TTM.nl hoofdredacteur Arjan Velthoven in de jury.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer