De gemeente Montferland en transportbedrijf Wim Bosman uit ‘s-Heerenberg hebben donderdag een akkoord ondertekend. Daarmee is een jarenlange impasse over grondgebruik van het transportbedrijf door de gemeente doorbroken.
Wim Bosman en de gemeente Montferland zijn al zeven jaar in onderhandeling over gronden in ‘s-Heerenberg. Tientallen gerechterlijke procedures zijn gevoerd en over en weer werden schadeclaims
neergelegd. Alle lopende zaken zijn met dit akkoord ingetrokken.
De gemeente wil op gronden van Bosman infrastructuur (riolering, wegen) voor het bedrijventerrein langs de grens aanleggen. Zolang de gemeente die grond niet heeft, kunnen minder kleine kavels afgegeven worden voor lokale en regionale ondernemers.
De gemeente Montferland heeft lange tijd voorgesteld om de grond van Bosman te kopen en de infrastructuur aan te leggen waarna de ondernemer het terrein terug zou kunnen kopen. Wim Bosman wilde niet verkopen omdat hij het terrein zelf wil ontwikkelen voor uitbreiding van zijn bedrijf.
Gisteren, twee uur voordat de gemeenteraad Montferland waarschijnlijk zou besluiten om de gronden van Bosman te onteigenen, kwam het dan eindelijk tot een overeenstemming.
Aanleiding tot dat akkoord is een bod van de gemeente in mei 2006 om gronden met gesloten beurzen te ruilen. Afspraak is nu dat gronden van de gemeente overgaan naar Wim Bosman voor uitbreiding van zijn
bedrijf en dat de gemeente benodigde grond terugkrijgt voor het bedrijventerrein. Tevens krijgt Bosman de mogelijkheid om extra kavels te kopen (totale oppervlakte bedrijf 26 hectare).
Wethouder Ted Kok spreekt van een historische doorbraak. “Ik ben gruwelijk blij. We sluiten een roerige periode af.” Nadat eerder deze week de handen waren geschud, leek er gisteren toch een kink in de kabel te zitten. Tijdens een belegde persconferentie kreeg Kok het bericht dat Bosman zijn goedkeuring introk. Na een ‘hectische dag’, aldus de wethouder, kwam dan toch de handtekening. “De juristen hadden niet eerder tijd gehad om er naar te kijken”, verklaart Bosman de hectiek.
Bron: De Gelderlander