Ga naar hoofdinhoud

Winst DAF fors omhoog

De winst van DAF Trucks is vorig jaar met 42 procent gestegen, van 321 miljoen euro in 2006 naar 456 miljoen. De omzet steeg met 22 procent naar in totaal 4,62 miljard euro.
 

DAF maakt zelf geen jaarcijfers bekend. Dat doet het Amerikaanse moederbedrijf PACCAR. Wel deponeert DAF Trucks elk jaar een jaarrekening bij de Kamer van Koophandel. Daaruit valt af te leiden dat DAF een bijzonder goed jaar achter de rug heeft.
 
Het aantal afgeleverde trucks steeg met acht procent naar 60.721 trucks. Dat is een optelsom van 49.218 trucks die in Eindhoven worden gemaakt en 11.504 trucks bij zusterbedrijf Leyland Trucks in het Verenigd Koninkrijk.
 
Binnen de EU is de markt voor lichte trucks licht gedaald. Ook het marktaandeel van DAF in deze markt daalde licht, van 9,2 procent naar 8,3. Zware trucks zijn binnen de EU wel steeds meer in trek. Voor de vrachtwagens boven de vijftien ton steeg de markt met ruim negen procent. DAF heeft elf procent meer zware trucks (CF en XF105) in Leyland en Eindhoven geproduceerd, maar kan de vraag niet bijbenen. Logischerwijs daalde het aandeel in deze markt dan ook, van 14,3 procent in 2006 naar 13,9 vorig jaar. DAF Trucks zoekt al langere tijd naar mogelijkheden om de productie nog verder te kunnen opvoeren. Dit jaar al wist DAF de productie met zeven procent uit te breiden. Verdere groei kan bij zusterbedrijf Leyland, maar ook door invoering van een drieploegendienst bij de assemblage in Eindhoven, wat kennelijk wordt bestudeerd. Vorig jaar steeg het gemiddelde aantal medewerkers bij DAF Trucks met dertien procent tot 7748 werknemers, in voltijd gemeten. Daarin zitten ook tijdelijke contracten en inhuurkrachten verwerkt.
 
DAF is volgens het ED al een tijdje op zoek naar een productievestiging in Oost-Europa. Naar verluidt zou daar binnen enkele weken een mededeling over worden gedaan.

 
 

Auteur: Arjan Velthoven

 

ttm.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer