Ga naar hoofdinhoud

Wortmann wil Europese erkenning voor afvalvervoerders

Afvalstoffenvervoerders moeten met één registratie in alle Europese landen aan de slag kunnen. Als de Europese lidstaten geregistreerde afvalstoffenvervoerders onderling erkennen, kunnen voor de binnenvaart en wegvervoersector grote administratieve lasten worden voorkomen, aldus Corien Wortmann, Europarlementariër voor het CDA/EVP-ED, die hierover vragen heeft gesteld aan de Europese Commissie.

 

In de nieuwe Europese plannen over afvalstoffen, die nu in de laatste fases van het wetgevingstraject zijn, blijkt dat afvalstoffenvervoerders in elk land geregistreerd moeten zijn, terwijl onderlinge erkenning niet geregeld is. Nederland interpreteert echter op basis van al bestaande Europese transportregelgeving dat nationale registraties wel onderling moeten worden erkend, maar het is natuurlijk belangrijk dat ook andere lidstaten dezelfde interpretatie toepassen.

Corien Wortmann: “Alle lidstaten moeten de registraties van andere lidstaten erkennen. Als een Duitse afvalstoffenvervoerder wel meteen in Nederland wordt geaccepteerd, maar een Nederlandse afvalvervoerder niet in Duitsland, betekent dat een oneerlijk speelveld voor bijvoorbeeld Nederlandse binnenvaartschippers die in Duitsland aan de slag willen.”

Volgens EVO zijn de administratieve lasten vervoerders van afval al jarenlang een doorn in het oog. Daarom pleit EVO voor uniformering van de eisen die gelden voor de registratie van afvalvervoerders en voor wederzijdse erkenning.

“Sommige lidstaten stellen veel zwaardere eisen aan vervoerders van afval dan naburige landen. Zo wordt in Nederland een afvalstoffenvakdiploma vereist waar veel kleine bedrijven niet aan kunnen voldoen. Dit geldt bijvoorbeeld voor handelaren in oud metaal of papier. Maar in een aantal lidstaten om ons heen is alleen een diploma vereist waar het gaat om gevaarlijke afvalstoffen. Dit zorgt voor oneerlijke concurrentie, met name in het wegvervoer en in de binnenvaart. Wanneer de Europese lidstaten geregistreerde afvalstoffenvervoerders onderling zouden erkennen, leidt dit tot verlichting van de lasten voor het bedrijfsleven. Ook hier bestaan grote verschillen. Iedereen die hier afval vervoert, moet zich laten registreren op de zogeheten ‘nationale lijst’ van de NIWO. Met name de binnenvaart moet van de Nederlandse overheid aan veel eisen voldoen. Een ondernemer die afval vervoert naar Frankrijk moet bijvoorbeeld in ieder land een nieuwe registratie aanvragen en aan andere eisen voldoen. Het is terecht dat het Europees Parlement korte metten wil maken met deze papieren rompslomp”, aldus EVO in een verklaring.Auteur: Arjan Velthoven

 

ttm.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer