In tegenstelling tot wat momenteel in de media de ronde doet, is Nederlands loon voor de Hongaarse chauffeurs van Van den Bosch Transporten nog geen zekerheid. De Hoge Raad heeft weliswaar het arrest van het Hof ’s-Hertogenbosch vernietigd, maar dat betekent niet meteen dat Nederlands recht van toepassing is op deze zaak.
Vakbond FNV claimt in een vlammend persbericht dat er nu ‘Nederlands loon voor Hongaarse chauffeurs’ is en dat er ‘duidelijkheid is voor de Nederlandse en Europese transportsector’, maar daar is allerminst sprake van.
In het rechtbankverslag staat duidelijk te lezen dat de Hoge Raad het arrest van mei 2017 vernietigt, maar de zaak doorverwijst naar het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden ter verdere behandeling en beslissing. Dat vermeldt Van den Bosch Transporten ook zelf op haar website. “De Hoge Raad oordeelt niet dat Nederlands recht van toepassing is, maar dat het Hof ’s-Hertogenbosch onvoldoende aandacht heeft besteed aan een aantal details, waardoor het oordeel over het gewoonlijke werkland en of Nederlands loon van toepassing is onvoldoende gemotiveerd is. In deze zaak is het aan de betrokken chauffeurs om de zaak opnieuw aanhangig te maken bij het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden.”
In een andere zaak die FNV had aangespannen tegen Van den Bosch, over de toepassing en naleving van de detacheringsrichtlijn in het internationale wegvervoer, moet het Europees Hof van Justitie in Luxemburg duidelijkheid gaan scheppen. Er worden nu prejudiciële vragen gesteld. De Hoge Raad wenst van het Hof van Justitie onder meer een antwoord op de vraag of de detacheringsrichtlijn van toepassing is op een werknemer die als chauffeur werkzaam is in het internationaal wegvervoer, hoe moet worden bepaald of zo’n chauffeur tijdelijk op het grondgebied van een lidstaat werkt, en wanneer volgens de detacheringsrichtlijn sprake is van een algemeen verbindend verklaarde cao.
Met andere woorden: er is nog helemaal geen zekerheid over ‘Nederlands loon’ voor buitenlandse chauffeurs en de toepassing van de detacheringsrichtlijn. Wordt dus sowieso vervolgd…
Alle nederlandse transportbedrijven die hun collega vervoerders beconcureren met dit soort praktijken zijn lekker onder de gordel bezig. En v,d Bosch is er een van punt..
Als je als Nederlands bedrijf mensen aanneemt en vanuit Nederland opereert dien je ze ook volgens een Nederlands loon uit te betalen.