‘Zachte Brexit’ positief voor Nederlands transport • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

‘Zachte Brexit’ positief voor Nederlands transport

De EU en Groot-Brittannië hebben een akkoord bereikt over de voorwaarden van de Brexit. Een ‘zachte Brexit’ in 2019 is daardoor waarschijnlijk en dat is goed nieuws voor Nederlandse transportbedrijven die zaken doen in Groot-Brittannië, vindt Transport en Logistiek Nederland.

TLN is tegen een Brexit, maar als die er toch komt is dit akkoord een stap in de richting van een werkbare toekomstige handelsrelatie. Als de EU en Groot-Brittannië er nu niet uit waren gekomen was een ‘harde Brexit’ in 2019 waarschijnlijker. Dan zou de handel tussen de EU en Groot-Brittannië flink beperkt worden, wat de Nederlandse transportsector zou schaden.

Hoewel de kans op een harde Brexit nu kleiner wordt, is het nog steeds onzeker op welke manier de EU en de Britten uiteindelijk uit elkaar gaan. TLN-voorzitter Arthur van Dijk: “De echte ontvlechting blijft natuurlijk nog steeds een uitdaging.” De voorkeur van TLN gaat uit naar deelname van Groot-Brittannië aan de Europese Economische Ruimte (EER), als lid van de Europese Vrijhandelsassociatie (EVA). IJsland, Liechtenstein en Noorwegen hebben op dit moment zo’n relatie met de EU.

Nederland en Groot-Brittannië hebben uitstekende handelsrelaties. De Brexit kan deze handelsrelaties enorm schaden. Voor de transport- en logistieksector is het behoud van goede handelsrelaties tussen het Europese bedrijfsleven en Groot-Brittannië van groot belang.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer