‘Zelfrijdende trucks halveren TCO transportbedrijven’ • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

‘Zelfrijdende trucks halveren TCO transportbedrijven’

De komende 10 jaar worden de truck- en transportsectoren op hun kop gezet door vergaande technologische ontwikkelingen. In 2025 hebben transportbedrijven naar verwachting 35 tot 50 procent minder operationele kosten (TCO) door de inzet van zelfrijdende trucks. Dat meldt onderzoeksbureau McKinsey in haar rapport ‘Delivering Change’, dat voorafgaand aan de IAA verschijnt. Onderaan dit artikel staat het complete rapport ter inzage.

Mercedes-Benz Future Truck 2025McKinsey ziet drie trends die transport en logistiek fors zullen veranderen: technologische ontwikkelingen, nieuwe regelgeving rond uitstoot en een toename van e-commerce.

De inzet van (deels) zelfrijdende trucks gaat volgens McKinsey het rendement van transportbedrijven verhogen. En dat is weer een kans voor truckfabrikanten, zegt het onderzoeksbureau, want die kunnen de prijzen van hun producten verhogen. Ook verbeterde dienstverlening door ‘connected services’ moet het rendement van transportbedrijven verhogen, al zal dat minder zijn dan door automated driving.

De combinatie van de drie trends schept volgens McKinsey kansen voor nieuwe spelers op de truck- en transportmarkt, maar ook voor nieuwe businessmodellen. Nieuwe spelers op de truckmarkt kunnen, als ze vanuit een digitale achtergrond komen, snel een voorsprong hebben op de gevestigde orde. Truckfabrikanten moeten zich er daarom snel van verzekeren dat ze mee kunnen komen op het hoogste technische niveau.

Voor het onderzoek ondervroeg McKinsey wereldwijd meer dan 3000 eindgebruikers in Duitsland, de USA en China, plus nog eens 250 beslissingnemers uit de truck- en transportsectoren.

Bekijk het rapport

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer