De meeste transporteurs kennen ZF alleen van hun versnellingsbakken. Waarbij dan wel eens gemompeld wordt, dat ‘het bedrijf wel een probleem móet hebben omdat steeds meer truckmerken hun eigen bakken gebruiken’. Niets is minder waar. Tijdens een fabrieksbezoek bleek, dat ZF leidend is in het ontwikkelen van componenten en software voor de volgende generatie mobiliteit. ZF heeft alle producten in huis voor de komende connectivity- en elektrische en hybrideslag.
ZF heeft zijn potentieel goede startpositie optimaal benut. Het bedrijf heeft heel veel kennis over transmissies, stuurinrichtingen en andere hydrauliek. Door tijdig door te ontwikkelen richting e-mobility en vooral software heeft ZF nu een leidende uitgangspositie bij de grote veranderingen die komen gaan in het transport. Maar ZF toonde niet alleen een groot aantal aandrijvingscomponenten die bedoeld zijn voor hybrides of geheel elektrische voertuigen. Het bedrijf ontwikkelde gelijktijdig een holistische benadering voor de hele logistiek. De grootste verandering komt straks niet van die elektrische aandrijving maar van de connectivity daaromheen. Volgens ZF kun je binnen het transport pas écht autonoom laten rijden als alles met alles praat. Want een voertuig moet niet alleen zelfstandig kunnen rijden maar zelf weten waar hij op een fabrieksterrein moet zijn en daar zelf kunnen docken. Waarna de lading ook weer autonoom bij de werkstations komt.
Triggers
Zelf noemt ZF het steeds groter wordende tekort aan ervaren chauffeurs en de vraag naar steeds meer efficiëntie triggers om actief op zoek te gaan naar steeds meer autonome vormen van transport en handling. Voor de distributie heeft ZF een oplossing waarbij de klant de regie heeft en real time tijd en plaats van de aflevering kan wijzigen.
Openmatics
ZF gebruikt gebruikt daarbij heel slim een deel van zijn eigen fabriek als proeftuin. Dat begint met hun eigen logistic chain management systeem Openmatics. Binnen dat platform ‘weet’ de centrale ZF computer op elk moment precies welke goederen er gearriveerd zijn via een scan op het moment dat de truck door de poort rijdt. Hiertoe is alle emballage voorzien van via Bluetooth werkende transponders. Er kunnen tot 3.000 transponders tegelijk gescand worden. Dat betekent veel minder papierwerk bij de ontvangstafdeling. Maar ZF Openmatics is veel uitgebreider. Er zijn ook transponders die cloud based en realtime veel meer kunnen doorgeven zoals als plaats, temperatuur, schokken en zo meer. Dat werkt via een router in de trailer. Toekomst? Nee, Dachser gebruikt het al.
Autonoom
Tot nu toe moet een chauffeur nog zelf naar het dock rijden. Maar vanaf daar heeft ZF voor het interne transport een nieuw systeem met voertuigen die zelfstandig zelf de goederen door de fabriek verdelen. En dan niet zoals een AGV dat doet langs de stelconplaten maar écht autonoom omdat de voertuigen zelf beslissingen nemen en bijvoorbeeld een alternatieve route kunnen zoeken of zelfs kunnen inhalen.
In de nabije toekomst ziet ZF die afleverende chauffeur bij de poort uitstappen. Tijdens demonstraties toonde ZF hoe zijn truck dan zelfstandig doorrijdt naar het juiste dock en leeg of opnieuw geladen terugkomt. ZF liet ook een yardtrekker netjes autonoom een trailer voor het dock zetten, afkoppelen en doorgaan naar zijn volgende klus. Ook hier rijdt de auto écht autonoom en niet langs een vaste grid.
Elke drop raak
ZF heeft ook een duidelijke visie op het stedelijke distributieverkeer. Daarbij ramt een bestelwagenchauffeur niet langer gestrest met zijn bus van adres naar adres om maar leeg te raken maar zoekt de auto zelf de meest efficiënte route. Dat hoeft niet de kortste te zijn, maar gaat volgens het ‘right place right time’ principe. Een algoritme weet wie van de klanten wanneer en waar is om het pakket te kunnen ontvangen. Dat is real time, dus als de ontvanger zich bedenkt, kan de aflevering direct worden aangepast. De winst zit volgens ZF in het feit dat elke ‘drop’ raak is. Momenteel wordt een pakje gemiddeld 1,5 keer aangeboden: dat voorkomen weegt volgens ZF op tegen de mogelijk minder optimaal gereden route. De auto rijdt autonoom, zoekt zelf een parkeerplaats of rijdt braaf alvast een stukje door terwijl de besteller bestelt.