Zonnestorm kan autonome voertuigen laten stranden • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Zonnestorm kan autonome voertuigen laten stranden

Auto- en truckfabrikanten werken momenteel hard aan de ontwikkeling van autonoom rijdende voertuigen, maar doen er verstandig aan daarbij ook even omhoog te kijken. Zonnestormen kunnen namelijk GPS-dataverkeer ernstig verstoren, waardoor autonome voertuigen letterlijk de weg kwijt raken.

Dat meldt het National Center for Atmospheric Research in Boulder, Colorado in een artikel van Bloomberg. Zonnestormen veroorzaken een enorme piek in energie die radiatie en geomagnetische activiteit geheel verandert. GPS-systemen kunnen daardoor niet meer goed contact leggen met satellieten. Niet handig bij autonome voertuigen. Zeker in de toekomst, als het autonoom rijdende voertuig volgens experts de norm wordt, kan het nogal een chaos worden als alle voertuigen bij gebrek aan een signaal zichzelf parkeren.

Het National Center waarschuwt daarom dat autonome voertuigen niet enkel kunnen vertrouwen op GPS. Er is echter ook goed nieuws waardoor de voorspelde verkeerschaos mogelijk niet meer zal zijn dan een storm in een glas water. Amerikaanse meteorologen werken namelijk aan een voorspellingsmodel van zonnestormen. De eerste proeven daarmee bij vliegverkeer zijn positief. Ook autofabrikanten zijn al in de weer om de zon te slim af te zijn. Zo worden de nieuwste autonome systemen al ingezet op basis van lidar-technologie en niet langer op basis van GPS.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer