Zorg om voortzetting strijd tegen transportcriminaliteit • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Zorg om voortzetting strijd tegen transportcriminaliteit

Tegelijk met de blijdschap om de flinke daling van ladingdiefstallen zijn diverse partijen uit de Nederlandse transportsector bezorgd om de voortzetting van de strijd tegen transportcriminaliteit. “De aanpak van transportcriminaliteit verdient topprioriteit”, aldus verladersorganisatie EVO.

crimineel in de boeienDe oorzaak van de zorg ligt in het opheffen van de Bovenregionale Recherche Zuid-Nederland met ingang van 2013. Het projectteam ladingdiefstal daarvan was de laatste jaren zeer succesvol. De Bovenregionale Recherche Zuid-Nederland wordt vervangen door de Nationale Politie. Volgens TLN is ook onduidelijk wat er gebeurt met de positie van de Officier van Justitie voor Transportcriminaliteit. TLN waarschuwt dat als deze landelijke aanpak en coördinatie verdwijnt, de succesvolle bestrijding van Transportcriminaliteit onder druk komt te staan. De strijd tegen deze criminelen is sterk gebaat bij een landelijke aanpak vanuit een speciaal team waar alle kennis goed is geborgd. Er is op dit moment geen garantie dat deze aanpak onder de Nationale Politie ook wordt voortgezet. EVO deelt die zorg. “Ladingdiefstal zou het kunnen gaan afleggen tegen onderwerpen die meer aansluiten bij de belangstelling van het grote publiek. Gezien het grote belang van het thema voor ladingeigenaren en vervoerders, wil EVO zich er de komende periode voor inspannen dat de aanpak van transportcriminaliteit topprioriteit blijft”, verklaren de verladers.

“Het opheffen van het projectteam ladingdiefstallen is een verkeerd signaal op het moment dat de aanpak van dit team tot daadwerkelijke resultaten leidt”, zegt TVM Verzekeringen. “Onze ervaring is dat versnippering van de bij het team aanwezige kennis een groot risico is bij de bestrijding van transportcriminaliteit. Een duidelijk landelijk loket is nodig, omdat niet bij alle politiekorpsen ladingdiefstal en andere vormen van transportcriminaliteit de noodzakelijke prioriteit hebben. In transportcriminaliteit hebben we weliswaar veelal te maken met Nederlandse dadergroepen, Ook Europese samenwerking is dringend noodzakelijk omdat we in de EU te maken hebben met zich snel verplaatsende bendes die zich makkelijk over de Europese snelwegen verplaatsen.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer