Familie van den Brink haalt een nachtje door in de woestijn • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Familie van den Brink haalt een nachtje door in de woestijn

In de achtste etappe van de Dakar Rally heeft het team van Mammoet Rallysport alle zeilen moeten bijzetten om op tijd binnen te komen voor het vervolg in de rally in Saoedi-Arabië. “Het was een zware nacht. We zijn gelukkig op tijd en gaan dadelijk van start voor de negende etappe. Voor ons begint de marathon-etappe gewoon een dagje vroeger”, aldus een strijdlustige Martin van den Brink op de teamwebsite.

Dinsdagochtend even voor de klok van 6.00 uur (8.00 uur plaatselijke tijd) meldden Martin van den Brink, Wouter de Graaff en Mitchel van den Brink zich bij de serviceploeg in het bivak in Wadi El Dawasir. De achtste etappe leverde grote tegenslag op voor de Mammoet-mannen. “We zijn erg voorzichtig begonnen. Het doel was om in de etappe voor Sugawara en Soltys te finishen zodat we mogelijk de top tien binnen konden komen.”

Het eerste deel van het rondje van 477 rond Wadi El Dawasir verliep voor Martin en zijn manschappen volgens plan. “We hebben zonder problemen de eerste twee tijdmetingen bereikt. Het ging best wel lekker. Maar na 125 kilometer ging het mis. De differentieel lock brak af. We hadden geen aandrijving meer aan de achterkant. Dan wordt het onmogelijk in de duinen en het mulle zand. Vervolgens bleek er aan de voorkant een homokineet kapot te zijn. We stonden muurvast in de duinen en ook andere rijders konden ons er niet uittrekken.”

Martin en zijn co-piloten moesten wachten op hulp van de rijders van Team Boucou. “We zijn blij met de mannen van Team Boucou. De equipe van Dave Ingels en monteur Johan Schotanus heeft ons fantastisch geholpen. Zij rijden de Dakar Rally als een soort van wegenwacht. Dat kwam voor ons vandaag heel goed van pas”, aldus Martin van den Brink.

Na een paar uur wachten en een paar uurtjes sleutelen konden de mannen van Mammoet alsnog proberen de finish te bereiken. Het was inmiddels al ruimschoots donker in de woestijn van Saoedi-Arabië. “Ja, dat maakt het niet makkelijker”, aldus Martin. De strijd staken of rustig aan doen was echter geen optie. “We moesten de proef afmaken. Anders lig je uit de rally. Daar hadden we geen zin in. We willen heel graag de finish in het normale klassement zien te halen. Die zogenaamde Dakar Experience (vervolg voor de deelnemers die uitvallen, maar dan buiten mededinging) moeten we zien te voorkomen.”

Toen de equipe van Mammoet Rallysport even na middernacht de gang weer had bereikte men het punt van de neutralisatie. Ondanks de eerdere ‘pauze’ van vele uren moesten Martin en zijn mannen toch weer de gedwongen rustperiode van 15 minuten volbrengen. “We hebben daar rond half twee vannacht de verjaardag van Mitchel gevierd. Dat was wel bijzonder en maakte de dag nog een beetje leuk.” Mitchel van den Brink is vandaag 18 jaar geworden. De jonge Harskamper had waarschijnlijk een andere kers op de taart willen zetten. De vrucht van de achtste etappe was behoorlijk wrang.

Mammoet Rallysport toonde in de resterende 275 kilometers door de woestijn en de pittige duinen karakter. “Het was een enorm geploeter om in het donker de juiste route te vinden. We hebben gelukkig alle waypoints gevonden en zijn op tijd binnen.”

Na een korte opfrisbeurt voor de truck en de rijders stond echter etappe nummer negen al weer voor de deur. “Het is niet anders we gaan verder. Voor ons begint de marathon-etappe gewoon een dagje eerder”, aldus een gelaten Martin van den Brink net voor zijn vertrek vanuit het bivak. “We moeten eerst 350 kilometer verbindingsroute afleggen en dan begint de proef.”

De special naar Haradh telt 415 kilometer. Martin moet officieel om 12.17 (10.17 uur uur Nederlandse tijd) uur starten. “We mogen in het ergste geval een uur na de laatste deelnemer nog van start. We hopen vandaag zonder tegenslag op tijd binnen te komen. Morgen begint dan de echte marathon-etappe. Aan het einde van die dag krijgen de deelnemers geen hulp van hun monteurs. We gaan ons best doen en zien wel waar het eindigt. Het belangrijkste voor ons is dat we nog in de race zitten. Dat we de top tien kunnen vergeten is jammer, maar dat is nu niet anders.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer