Kamaz laat iedereen de hielen zien • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Kamaz laat iedereen de hielen zien

Ook de zevende etappe van de Dakar Rally, van Riyad naar Wadi Al-Dawasir, liet aan de top van de race weinig nieuws zien. Kamaz scoorde een 1-2-3, dit keer in de volgorde Karginov-Sotnikov-Shibalov. Beste Nederlander was Martin van den Brink op plek zes.

Pascal de Baar kwam binnen op plek tien. Ook Vick Versteijnen van Team de Rooy deed lekker mee en kwam binnen op plaats zeven, maar hij doet voor het klassement niet meer mee.

Teamgenoot Janus van Kasteren doet nog wel mee voor de top 10 van het klassement. De kopman van Petronas Team De Rooy Iveco kwam met de vijftiende tijd over de finish en zag in het klassement Dmitry Sotnikov hem passeren.

Bijna 27 minuten leverde Janus van Kasteren in op etappewinnaar en klassementsleider Karginov in de 546 km lange proef. Zeer tegen zijn gewoonte in liet hij vooral in de duinen tijd liggen. “Terwijl dat eigenlijk het enige was waarop je wat te winnen had”, zei Van Kasteren. “Tussen de duinen door was het zo snel dat ik continu op 140 tegen de begrenzer aan reed. Daar was geen verschil te maken.”

De reden dat Van Kasteren moeite had in de duinen was een kapot palletje onder het gaspedaal, waardoor doseren niet mogelijk was. “Het was plankgas of geen gas”, vertelde Van Kasteren. “Maar als je een duin op wilt, moet je doseren. Plankgas beginnen en bovenaan halfgas, zodat de truck zichzelf over de top trekt. Dat ging niet. Het was gruwelijk vervelend in de duinen.”

Zo vervelend zelfs dat de Iveco Powerstar 6 minuten vast stond op een duin. De truck werd losgetrokken door concurrent Martin Macik. “Heel sportief van hem”, vond Van Kasteren. Dat betekent waarschijnlijk wel dat Macik, vijfde in het klassement, wat tijd terugkrijgt voor het helpen van Van Kasteren, waardoor het verschil nog iets groter wordt.

In het algemeen klassement verandert er weinig. Andrey Karginov blijft leider, zijn teamgenoot Shibalov staat tweede  op 21 minuten. Derde staat nog altijd op Siarhei Viazovich, op ruim 46 minuten. Janus van Kasteren is met een zevende plek de beste Nederlander, op 2 uur en 42 minuten van Karginov.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer