Ga naar hoofdinhoud

Kamaz niet in Dakar Rally 2023

Het Russische Kamaz Master team doet niet mee aan de Dakar Rally in 2023. In een kort statement op de website vertelt het rallyteam dat het ‘onder de huidige omstandigheden’ niet mee kan doen aan de wedstrijd.

De deelname van Kamaz als team uit Rusland leek altijd al twijfelachtig, maar nu heeft het team zelf een duidelijke keuze gemaakt. Om mee te kunnen doen moeten de coureurs een FIA-document ondertekenen waarin de Russische militaire operatie in Oekraïne wordt veroordeeld. “Naar onze mening is de inhoud van dit document politiek en bovendien in strijd met de beginselen van gelijke voorwaarden voor sporters. Wij achten het onmogelijk dergelijke documenten te ondertekenen en onder dergelijke voorwaarden aan wedstrijden deel te nemen. Onze keuze is duidelijk – wij staan altijd achter ons vaderland, vooral wanneer het zich in een moeilijke situatie bevindt”, aldus de Kamaz-coureurs.

Het terugtrekken van Kamaz-Master voor 2023 betekent dat andere deelnemers aan de Dakar Rally eindelijk weer eens kans maken op de eindoverwinning. Transportondernemer en teameigenaar Gerard de Rooy van Team de Rooy heeft via app en email regelmatig contact met zijn Russische concurrenten. “Maar ik heb ze er niet naar gevraagd”, zo zegt hij tegen Omroep Brabant. “Ik snap hun kant van het verhaal wel en zij denk ik die van ons ook. Deelname van Kamaz aan de Dakar Rally kan echt niet, want het team wordt door de staat gefinancierd en dat is Poetin-geld.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer