VIDEO - Shibalov wint eerste etappe Dakar Rally • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

VIDEO – Shibalov wint eerste etappe Dakar Rally

Anton Shibalov (RUS) of Team KAMAZ-Master races during stage 01 of Rally Dakar 2020 from Jeddah to Al Wajh, Saudi Arabia on January 05, 2020

Kamaz-coureur Anton Shibalov heeft de eerste etappe van de Dakar Rally 2020 gewonnen. De Dakar vindt dit jaar voor het eerst plaats in Saudi-Arabië. De 319 km lange eerste special, Jeddah naar Al Wajh, werd door Shibalov afgelegd in 3 uur en 40 minuten. Siarhei Viazovich werd tweede, Janus van Kasteren van Team de Rooy knap derde.

Titelverdediger Eduard Nikolaev had een minder fraaie dag. Technische problemen vielen de Rus ten deel en hij finishte als tiende. Het was sowieso een bijzondere special, vond winnaar Shibalov. “De organisatoren wilden blijkbaar meteen spektakel bij de start. Normaal zit een speciale etappe als deze middenin, niet aan het begin. Iedereen had het moeilijk vandaag. Mijn tijd had nog wel wat scherper gekund.”

Janus van Kasteren kwam met de Iveco Powerstar goed uit de startblokken. Met startnummer 505 vertrok hij als zesde truck om uitiendelijk met de derde tijd aan te tikken, 3.09 achter de Kamaz van Shibalov en anderhalve minuut achter de MAZ van Viazovich.

“We zijn alle drie heel blij met deze toch wel verrassende derde plaats, op slechts 3 minuten”, zei Van Kasteren. “We hadden het onderweg wel een beetje in de gaten, want we waren Loprais en een Kamaz gepasseerd. Het ging goed. We hebben lang in het stof gezeten van de Iveco van Macik; anderhalf uur zeker. Het snelheidsverschil was niet zo groot en dus was het moeilijk om te passeren, maar uiteindelijk is dat wel gelukt.”

Vick Versteijnen reed met zijn Powerstar op een grote steen en brak daarbij de stuurarm. Met hulp van de snelle assistentie van Michiel Becx kon dat wel weer worden gerepareerd, maar Versteijnen verloor er ruim een uur mee. Hij kwam op 1.27.46 als 21ste aan de streep.

Teamcaptain Gerard de Rooy keek met gemengde gevoelens terug op de eerste dag. “Janus heeft het heel goed gedaan. Albert Llovera zit er met de twaalfde plaats het dichtste bij, dus hij heeft maandag voor zover mogelijk een dienende rol voor Janus. Michiel moet bij Vick blijven en samen moeten ze proberen wat naar voren te komen. Anderhalf uur verliezen op de eerste dag is veel, maar in de Dakar kan altijd iets voorvallen. Ik heb lang bij CP2 gestaan vandaag en daar zaten overal grote gaten. Iedereen klaagde over gaten, stenen, lekke banden. Er is niet veel nodig om tijd te verliezen.”

De innovatieve hybride Renault van Gert Huzink had problemen met de achteras en verloor heel veel tijd. De equipe gaat wel van start maandag.

De etappe maandag gaat van Al-Wajh naar Neom, met 26 km verbindingsroute en 367 km special.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer