Ga naar hoofdinhoud

910 inklimmers uit vrachtwagens geplukt in 2019

Het aantal door de Marechaussee gepakte inklimmers, migranten die illegaal met een vrachtwagen op de ferry proberen mee te varen naar het Verenigd Koninkrijk, bedroeg in 2019 in totaal 910, zo’n vijftig meer dan in 2018. Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Van januari t/m december 2019 zijn er ongeveer 910 mensen aangetroffen die via een Nederlandse haven illegaal het Verenigd Koninkrijk probeerden te bereiken of hebben bereikt. In heel 2018 ging het om ongeveer 860 mensen.

Hoek van Holland is nog altijd de meest geliefde vertrekhaven, met ongeveer 400 aangetroffen verstekelingen. Verder gaat het om ongeveer 240 mensen in Europoort, ongeveer 40 mensen in IJmuiden, 10 mensen in Vlissingen-Oost, 30 mensen in Moerdijk en ongeveer 10 mensen in de overige havens.

Van de 910 mensen die in 2019 het Verenigd Koninkrijk illegaal probeerden in te reizen of zijn ingereisd is 81 procent aangetroffen in Nederland. In 2018 was dit 89 procent. De meeste mensen die de afgelopen 13 maanden illegaal de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk probeerden te maken, hadden 41 procent de Albanese, 17 procent de Afghaanse, 8 procent de Vietnamese, 8 procent de Onbekende, 6 procent de Eritrese nationaliteit en 19 procent had een overige nationaliteit.

Transport en Logistiek Nederland zegt zich zorgen te maken over de cijfers. “Onze leden zijn de dupe van inklimmers. Ze lijden schade aan hun voertuigen, de vracht en vertraging in de levering ervan. Transport is een wezenlijk onderdeel van de infrastructuur in onze samenleving. Goederen moeten ongestoord vervoerd kunnen worden, zonder schade en vertraging. TLN roept de overheid daarom op om te investeren in beveiligde parkeerplaatsen langs de snelwegen met slimme camera’s die 24/7 worden gemonitord. Daarnaast vraagt TLN opsporingsdiensten om TLN te informeren over risicovolle locaties waar mensen inklimmen en de trends en ontwikkelingen met TLN te delen”, aldus de branche-organisatie op haar website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer