Dakarrally schadelijk voor Chileense archeologie • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Dakarrally schadelijk voor Chileense archeologie

De Dakarrally heeft in Chili nog meer schade aangericht dan begin dit jaar werd aangenomen. Volgens een gedetailleerde studie verstoorden de trucks, motoren en auto’s vijf archeologische locaties en een gebied waar waarschijnlijk nog meer oudheidkundige schatten verborgen zitten.

Dakar 2009De Dakarrally trok in januari dit jaar voor het eerst door Chili en Argentinië. Volgens het rapport vermorzelden de deelnemers onder meer menselijke botten, pijlpunten, potscherven, bewerkte schelpen en restanten van bouwsels onder hun wielen. Dat gebeurde op vier locaties in de Atacamawoestijn en op twee locaties in de regio van Coquimbo, allebei in het noorden van Chili. Op die locaties, die nog niet goed zijn onderzocht en in kaart gebracht, zijn restanten te vinden van verschillende culturen die dateren van 9000 voor tot 1500 na Christus.

Volgens het rapport is de schade aan de archeologische sites ‘onherstelbaar’ en had ze voorkomen kunnen worden als de organisatie zich had gehouden aan de aanbevelingen die de Monumentenraad in 2008 had gedaan. De raad kreeg de uiteindelijke route van de rally te laat door, waardoor er geen tijd meer was om na te gaan waar er belangrijke plekken waren die vermeden zouden moeten worden. De Monumentenraad heeft al een voorstel klaar over hoe de schadevergoeding eruit zou kunnen zien, die de Dakar-organisatie moet betalen. Er wordt nu hard gewerkt om een herhaling van schade aan waardevolle gebieden te voorkomen. Er wordt overigens ook door diverse instanties pogingen in het werk gesteld om de komende editie van Dakar te laten verbieden.

De Chileense regering in Santiago heeft inmiddels al vier miljoen euro uitgetrokken voor de Dakar 2010.

Bron: Nederlands Dagblad

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer