‘Duizenden trucks met vervuilde grond Vink’ • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

‘Duizenden trucks met vervuilde grond Vink’

Het afval- en grondverwerkingsbedrijf Vink uit Barneveld heeft bezoek gehad van de politie. Dat onderzocht eerder deze week vier locaties van het bedrijf en haalde ook administratie op bij een boekhouder en twee automatiseringsbedrijven. Het bedrijf wordt verdacht van gesjoemel met (vervuilde) grond, mogelijk aan volume duizenden vrachtwagenladingen groot. De grond is op meerdere locaties in Nederland toegepast. Het bedrijf is voor de doorzoekingen tijdelijk stil gelegd.

Vink heeft meerdere ondernemingen op vier locaties in de provincie Gelderland. Ze nemen onder meer vervuilde grond in, reinigen die grond, mengen de grond en passen de grond weer toe op locaties. De bedrijven hebben de hele keten van inname van vervuilde grond tot aan de vrijgave van de gereinigde grond voor toepassing in handen.

De locaties van Vink  worden ervan verdacht dat zij tussen 2012 en 2016 grond hebben ingenomen die zij niet mochten innemen. Dit omdat de grond afkomstig was van saneringslocaties die  vervuild waren met te hoge waarden aan onder meer lood, kwik en minerale oliën. De bedrijven in Gelderland konden deze grond niet op juiste wijze zelf reinigen. Daarnaast zouden de bedrijven vervuilde grond die ze wel mochten innemen niet op juiste wijze hebben gereinigd voor die weer  werd  toegepast. Om hoeveel grond het gaat is onderwerp van onderzoek, maar de schatting is dat het gaat om enkele duizenden vrachtwagens. Er is door het vermoedelijke gesjoemel grond toegepast waarvan de kwaliteit niet gegarandeerd kan worden. Dat is onwenselijk.

De verdenkingen zijn handelen in strijd met de omgevingsvergunning, valsheid in geschrifte,  overtreding van wet bodembescherming en van de wet milieubeheer. Het strafrechtelijk onderzoek is gestart in het najaar van 2018, naar aanleiding van rapporten van de omgevingsdienst.

De wet bodembescherming is er om de bodemkwaliteit te beschermen. In de wet zijn voorschriften opgenomen om milieuschade en milieuverontreiniging te voorkomen. Partijen grond met daarin verschillende waarden van vervuiling mogen niet samengevoegd worden. Als je namelijk telkens schone grond met vervuilde grond mengt, hou je uiteindelijk geen schone grond meer over.

Indien bedrijven en personen bij Vink met opzet in strijd handelen met de wetten of activiteiten ontplooien in strijd met de vergunning kan dat een misdrijf opleveren. Daarom pakken politie en OM deze feiten aan.

In een reactie zegt Vink het onderzoek met vertrouwen tegemoet te zien. “Gesjoemel met vervuilde grond. Dat impliceert dat er kwade opzet in het spel is geweest. Misschien dat er fouten zijn gemaakt, maar van de beschuldiging nemen we nadrukkelijk afstand”, aldus een woordvoerder in de Gelderlander.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer