Foto's: Grote grenscontrole op vuurwerk • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Foto’s: Grote grenscontrole op vuurwerk

Afgelopen dinsdag is er in Twente een grote vuurwerkcontrole geweest. De controle vond plaats op verschillende plekken in de omgeving van de grens van Nederland met Duitsland. Verkeer dat vanuit Duitsland Nederland binnenkwam werd gecontroleerd door onder meer politie, marechaussee en douane. Ook diverse bedrijfsauto’s werden doorzocht.

VuurwerkcontroleDe controle is georganiseerd om de invoer van gevaarlijk vuurwerk tegen te gaan en de risico’s van verwondingen zo klein mogelijk te houden. Deze controle moet het invoeren van illegaal vuurwerk en vuurwerkpistolen en knalpatronen een halt toeroepen.

Legaal vuurwerk in Nederland voldoet aan allerlei eisen. Deze eisen hebben betrekking op onder andere samenstelling en opschrift. Verder mag men in Nederland maximaal 10 kg per persoon toegestaan consumentenvuurwerk in bezit hebben. Per auto mag er op de laatste drie dagen van het jaar 10 kilo legaal vuurwerk worden vervoerd. In Duitsland gelden andere voorschriften en eisen. Duits vuurwerk voldoet niet aan het Nederlands vuurwerkbesluit. Als mensen in Duitsland vuurwerk kopen en naar Nederland meenemen, overtreden zij in de meeste gevallen de Nederlandse wet. Al was het alleen maar, omdat een opschrift in de Nederlandse taal ontbreekt. Als de politie bij controles op dit soort vuurwerk stuit, treedt zij daar tegen op. Het vuurwerk wordt dan in beslag genomen en er wordt proces-verbaal opgemaakt. Zeker bij grotere hoeveelheden of als het vuurwerk in Nederland ‘illegaal’ is (bijvoorbeeld strijkers). Ook is het zo dat in Duitsland vuurwerkpistolen en vuurwerkpatronen worden gekocht. Deze zijn verboden in Nederland.

Op 17 controleposten verspreid langs verschillende grensovergangen in Overijssel is er door ongeveer 90 personen van bovenstaande organisaties gecontroleerd tussen 11:00 en 17:00 uur. Ongeveer 1000 automobilisten zijn gecontroleerd. De opbrengst van de controle op illegaal vuurwerk, vuurwerkpistolen en vuurwerkpatronen in Twente was uiteindelijk: 6 vuurwerkpistolen, ruim 3000 knalpatronen, 20 vlinders, 9 siervuurwerkpotten en 10 kilo siervuurwerk.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer