‘Informatie over treinen met gevaarlijke stoffen onvoldoende’ • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

‘Informatie over treinen met gevaarlijke stoffen onvoldoende’

De informatievoorziening over treinen met gevaarlijke stoffen op het spoor is onvoldoende. Daardoor ontstaan potentieel gevaarlijke situaties. Dat blijkt uit inspecties van de ILT, dat vorige week een rapport hierover publiceerde. Het gebrek aan informatie is er ondanks het gebruik van het IGS systeem.

'Betere afspraken vervoer gevaarlijke stoffen'Volgens ILT kunnen hulpdiensten kunnen er niet van uitgaan dat de informatie die zij over treinen met gevaarlijke stoffen krijgen ook feitelijk juist en daarmee betrouwbaar is. Dit kan in het geval van een calamiteit potentieel gevaarlijke situaties opleveren, zowel voor het trein- en emplacementpersoneel als voor het personeel van hulpdiensten. De ILT is van mening dat er maatregelen moeten worden genomen om de informatievoorziening over treinen met gevaarlijke stoffen op het spoor verder te verbeteren.

De aanleiding voor het onderzoek, dat begin 2011 van start ging, was een brand op 14 januari 2011 op het emplacement Kijfhoek in een wagon geladen met ethanol. Bij het bestrijden van de brand was niet (direct) duidelijk om welke gevaarlijke stoffen het precies ging. Direct na de brand is door de ILT vastgesteld dat de informatie over de aanwezige treinen met gevaarlijke stoffen niet overeenkwam met de feitelijke situatie, wat wel verplicht is op grond van het R.1ID De ILT heeft daarna op 40 emplacementen onderzoek gedaan naar de aanwezigheid en juistheid van de informatie over treinen met gevaarlijke stoffen. Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat de betrokkenen vaak moeite hadden om de gevraagde informatie te leveren, dat de informatie in voorkomende gevallen onvolledig of onjuist was, en dat de informatie niet altijd overeen kwam met de daadwerkelijk ter plekke aanwezige treinen met gevaarlijke stoffen.

Lees hieronder het complete rapport van ILT

Bekijk het rapport

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer