Ga naar hoofdinhoud

VIDEO – ‘Nederland ontsnapt aan ramp met Merwedebrug’

De Merwedebrug verkeerde ten tijde van de sluiting ervan in 2016 in een dermate slechte staat dat het een wonder is dat de brug niet is ingestort. Hoogleraren zeggen donderdag tegen EenVandaag dat de brug nog een ‘restlevensduur’ van zes dagen had op het moment van sluiting.

Het organisatieadviesbureau Berenschot onderzocht de gang van zaken rond de afsluiting van de brug. Volgens emeritus hoogleraar Veiligheidskunde en Rampenbestrijding Ben Ale en hoogleraar constructieleer Rob Nijsse van de TU Delft is Nederland in 2016 ontsnapt aan een ramp vergelijkbaar met de instorting van de Morandibrug in Genua (Italië) afgelopen zomer.

De Merwedebrug, die in oktober 2016 plotseling werd afgesloten voor vrachtverkeer vanwege ‘haarscheurtjes’ blijkt op dat moment nog een ‘restlevensduur van 6 dagen’ te hebben. “Dat betekent dat die brug is afgeschreven en dat het een wonder is dat deze er nog staat” zegt veiligheidsdeskundige Ben Ale. “Restlevensduur is het aantal klappen die de scheurtjes nog kunnen hebben voor ze fataal worden en de samenhang tussen de brugonderdelen verbreken”, zo legt hoogleraar constructieleer Rob Nijsse uit.

Volgens de specialisten op het gebied van veiligheid en constructieleer aan wie EenVandaag het document heeft voorgelegd maakt het rapport duidelijk dat de brug in de A27 bij Gorinchem op instorten stond en roept het vragen op over de kwaliteit van het toezicht op bruggen in Nederland.

Lees meer op de site van EenVandaag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer